Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Barszcz czerwony zabielany"
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 340
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 340
Składniki
Wołowinę, wieprzowinę oraz baraninę oczyść, opłucz i przełóż do garnka. Zalej 1,5 l gorącej wody. Dodaj liście laurowe oraz po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprz. Włóż obraną i przekrojoną na pół cebulę. Wsyp łyżeczkę soli. Doprowadź do wrzenia.
Gotuj wywar na średnim ogniu pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Miękkie mięso wyjmij, wywar zachowaj. W międzyczasie oczyść warzywa. Kapustę drobno poszatkuj. Marchew, pietruszkę, seler i buraki pokrój w paski, a ziemniaki w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Przesmaż warzywa korzeniowe i buraki.
Obsmażone warzywa, ziemniaki i kapustę włóż do garnka z wywarem. Dodaj 10 dag boczku w kawałku. Gotuj do miękkości warzyw. Na koniec wrzuć ugotowane wcześniej i pokrojone mięso.
Barszcz dopraw 2 łyżkami przecieru pomidorowego, 20 dag kwaśnej śmietany, solą, pieprzem i, ewentulanie, cukrem.
Czas ok. 120 min; porcja – 260 kcal, cena 3 zł.
Zdrowe ziemniaki
Już 30 dag ziemniaków pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Proces gotowania niszczy jednak witaminy. Dlatego do zup z ziemniakami warto dodać marchew. Zawarty w niej karoten chroni witaminę C.
. Przed podaniem zupę możesz posypać posiekaną natką lub koperkiem.Źródło: Świat kobiety