Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Barszcz ukraiński na szynce wieprzowej"
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 80
Sznycle krakowskie to ciekawa odmiana klasycznych mielonych, z dodatkiem mięs...
Odsłon: 2381
Polecam.
Odsłon: 111
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 80
Sznycle krakowskie to ciekawa odmiana klasycznych mielonych, z dodatkiem mięs...
Odsłon: 2381
Polecam.
Odsłon: 111
Składniki
Czas ok. 100 min; porcja – 290 kcal, cena 1,90 zł.
Białą fasolkę przepłucz, zalej wodą i odstaw na noc. Następnego dnia zlej wodę, wlej świeżą. Ugotuj ziarna do miękkości. W osobnym garnku umieść oczyszczoną szynkę. Zalej 1,5 l wody. Dodaj liście laurowe, sól i 2-3 ziarna ziela. Gotuj około 40 minut.
Buraki, marchewki oraz pietruszkę obierz, opłucz, osusz, posiekaj drobno. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Fasolkę szparagową lekko rozmroź, przekrój na mniejsze kawałki.
W rondlu rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Włóż buraki, marchew i pietruszkę. Smaż całość przez 2-3 minuty. Przełóż do gotującego się mięsa razem z fasolką szparagową. Dodaj ziemniaki. Zupę gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem jeszcze około 20 min.
Ugotowaną białą fasolkę odcedź. Również dodaj do barszczu. Zupę gotuj jeszcze 5 minut. Mięso wyjmij, pokrój w dużą kostkę. Ponownie wrzuć do barszczu.
Dopraw zupę do smaku dwoma obranymi i posiekanymi ząbkami czosnku, 2-3 łyżeczkami przecieru pomidorowego, solą,?pieprzem oraz sokiem z?cytryny. Podawaj na stół razem z kleksami gęstej śmietany.Źródło: Świat kobiety