Do góry

Dania główne Przepis na:

Biszkoptowy omlet z bitą śmietaną

Biszkoptowy omlet z bitą śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10039

Dodano:

Odsłon: 5

Sprawdzony przepis na "Biszkoptowy omlet z bitą śmietaną"

Składniki

  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 400 g śmietanki kremówki 30-36%
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 400 g truskawek
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Biszkoptowy omlet z bitą śmietaną

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania 20 minut. Cena jednej porcji 3 zł

  2. Białka ubijamy na sztywno z solą. Miksując na wolnych obrotach, dodajemy po łyżce cukru i po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką do całkowitego połączenia składników.

  3. Omlety smażymy na suchej patelni teflonowej lub lekko natłuszczonej zwykłej, pod przykryciem, na małym ogniu, około 3 minuty z jednej strony. Szybko, żeby nie zdążyły opaść, przewracamy na drugą stronę. Dosmażamy chwilkę, przekładamy na talerz i składamy lekko na pół.

  4. Do chłodnego naczynia wlewamy zimną śmietanę, ubijamy na małych obrotach. Gdy masa zacznie gęstnieć, nie przerywając ubijania dodajemy cukier puder i wlewamy cieniutkim strumyczkiem rozpuszczoną w 3 łyżkach wrzątku i ostudzoną żelatynę. Chłodne omlety rozkładamy, dekorujemy wyciskaną ze szprycy bitą śmietaną. Składamy, zdobimy resztą śmietany i przygotowanymi truskawkami.

  5. Wartość odżywcza jednej porcji 317 kcal Białko 10 g/Tłuszcz 6 g/Węglowodany 48 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń