Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bitki cielęce zawijane z miodem i śliwkami"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5655
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 947
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33822
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 94
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5655
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 947
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33822
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 94
Składniki
Oczyść cielęcinę, opłucz i osusz serwetką papierową. Pokrój na 8 kawałków, posól, popieprz i lekko rozgnieć ręką. Suszone śliwki bez pestek namocz w ciepłej wodzie, odstaw na 15 minut, a następnie odsącz na sitku.
Rozgrzej olej na patelni i powoli obsmaż bitki ze wszystkich stron do przyrumienienia. Zwiń roladki, a w środek włóż po 2 śliwki. Następnie przełóż je do brytfanny, posmaruj miodem, a na każdej połóż kawałek sera i listek szałwii. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 7 minut w temperaturze 180°C.
Do wypieczonego sosu na patelni dodaj wino, pozostały miód i roztłuczoną papryczkę chili. Gotuj, aż połowa wyparuje. Pod koniec dopraw solą. Zapieczone bitki porozkładaj na talerze i podawaj z pieczonymi ziemniakami.Źródło: Na żywo