Do góry

Dania główne Przepis na:

Bitki cielęce zawijane z miodem i śliwkami

Bitki cielęce zawijane z miodem i śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Bitki cielęce zawijane z miodem i śliwkami"

Składniki

  • 60 dag polędwicy cielęcej
  • sól
  • pieprz
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 10 dag miodu
  • 15 dag sera
  • gałązka świeżej szałwii
  • 100 ml czerwonego wina
  • suszona papryczka chili
  • 20 dag suszonych śliwek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oczyść cielęcinę, opłucz i osusz serwetką papierową. Pokrój na 8 kawałków, posól, popieprz i lekko rozgnieć ręką. Suszone śliwki bez pestek namocz w ciepłej wodzie, odstaw na 15 minut, a następnie odsącz na sitku.

  2. Rozgrzej olej na patelni i powoli obsmaż bitki ze wszystkich stron do przyrumienienia. Zwiń roladki, a w środek włóż po 2 śliwki. Następnie przełóż je do brytfanny, posmaruj miodem, a na każdej połóż kawałek sera i listek szałwii. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 7 minut w temperaturze 180°C.

  3. Do wypieczonego sosu na patelni dodaj wino, pozostały miód i roztłuczoną papryczkę chili. Gotuj, aż połowa wyparuje. Pod koniec dopraw solą. Zapieczone bitki porozkładaj na talerze i podawaj z pieczonymi ziemniakami.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń