Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Blok z jajkiem na twardo"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 224
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 78
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 112
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 224
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 78
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 112
Składniki
Odłóż 1 jajko, pozostałe włóż do lekko posolonej wody. Gotuj około 10 minut. Ugotowane na twardo jajka wyjmij, przestudź, polewając zimną wodą. Obierz ze skorupki i odłóż na bok.
Cebulę oraz czosnek obierz, pokrój w kosteczkę. Łyżkę oleju rozgrzej, wrzuć warzywa, podduś na szklisto. Dodaj do mięsa mielonego. Wsyp też bułkę tartą i wbij odłożone jajko. Dodaj musztardę.
Masę mięsną przypraw suszonym majerankiem oraz solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj. Podłużną foremkę wyłóż pergaminem.
Na spodzie formy rozsmaruj 1/2 masy mięsnej. Ułóż na niej jajka ugotowane na twardo – jedno za drugim. Przykryj resztą mięsa. Wierzch wygładź. Posmaruj pozostałym olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. Piecz około 45 minut.Źródło: Tina