Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurdybanek zadomowił się na dziko w moim ogrodzie. Od kilku lat okazjonalnie stosuję go w kuchni. Jest to bardzo cenne zioło, a raczej mało znane. W najbliższym czasie przedstawię kilka przepisów, w których można go wykorzystać. .
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5763
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 143
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5763
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 143
Składniki
Bluszczyk kurdybanek funkcjonuje pod wieloma nazwami. W ziołolecznictwie bardzo często roślina istnieje pod nazwą „kurdybanek”. Można też spotkać się z określeniem „obłożnik”. Występuje na terenie całej Europy. Najczęściej pojawia się na łąkach. Oprócz tego można go też spotkać na skrajach pól, czy zarośli. Kurdybanek kwitnie od kwietnia do czerwca. Ma drobne, niebieskie kwiatki. Nie jest wysoki. W naturze rozmnaża się przez nadziemnie i podziemne rozłogi. Jest mrozoodporny. Bardzo dobrze znosi niesprzyjające warunki atmosferyczne. Do spożycia nadaje się zielona, naziemna część tej rośliny i kwiaty. Napar z ususzonego kurdybanka polecam przy braku apetytu, biegunce, astmie, chorobach dróg oddechowych, w stanach zapalnych gardła. Wpływa też na pobudzenie trawienia i przemianę materii. Można go stosować w okładach na rany. Oprócz tego działa wzmacniająco na cały organizm. Łagodzi stres, a więc działa podobnie jak melisa. Do czego można wykorzystać kurdybanka w kuchni? Oprócz wspomnianego już naparu, można nim doprawiać sałatki, zupy, mięsa. Zapewniam, że wzbogaci smak tych potraw. Osoby, które przekonałam, a nie mające dostępu do tego wartościowego zioła, mogą go kupić w każdym sklepie zielarskim. Jest niedrogie. .