Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Boczek duszony z morelami"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Składniki
Morele zalać przegotowaną i wystudzoną wodą. Odstawić (pod przykryciem) na noc. Jarmuż przebrać, opłukać. Gotować chwilę we wrzątku, wyjąć, przelać na sitku zimną wodą i odstawić (ewentualnie liście porwać na mniejsze kawałki).
Cebulę obrać, pokroić na cząstki. Boczek szybko zrumienić ze wszystkich stron w garnku bez tłuszczu. Do boczku dołożyć jarmuż i połowę cebuli. Zalać bulionem.
Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 45 minut. Morele odcedzić na sicie, dodać do składników w garnku około 15 minut przed końcem gotowania.
Pozostałą cebulę zeszklić na maśle. Boczek wyjąć z garnka, jarmuż przyprawić solą, białym pieprzem i musztardą. Mięso pokroić w plastry i wraz z podsmażoną cebulą ponownie włożyć do garnka z jarmużem. Mocno całość podgrzać. Posypać grubo utłuczonym kolorowym pieprzem.Źródło: Życie na gorąco