Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Boczek duszony z morelami"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 246
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 80
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 119
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 246
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 80
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 119
Składniki
Morele zalać przegotowaną i wystudzoną wodą. Odstawić (pod przykryciem) na noc. Jarmuż przebrać, opłukać. Gotować chwilę we wrzątku, wyjąć, przelać na sitku zimną wodą i odstawić (ewentualnie liście porwać na mniejsze kawałki).
Cebulę obrać, pokroić na cząstki. Boczek szybko zrumienić ze wszystkich stron w garnku bez tłuszczu. Do boczku dołożyć jarmuż i połowę cebuli. Zalać bulionem.
Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 45 minut. Morele odcedzić na sicie, dodać do składników w garnku około 15 minut przed końcem gotowania.
Pozostałą cebulę zeszklić na maśle. Boczek wyjąć z garnka, jarmuż przyprawić solą, białym pieprzem i musztardą. Mięso pokroić w plastry i wraz z podsmażoną cebulą ponownie włożyć do garnka z jarmużem. Mocno całość podgrzać. Posypać grubo utłuczonym kolorowym pieprzem.Źródło: Życie na gorąco