Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Brokułowy krem z migdałami"
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3301
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 105
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3301
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 105
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Składniki
Najlepsze brokuły - wybieraj tylko te o żywej zielonej barwie, jędrne i twarde. Najważniejsze, by ich nie przegotować, bo wtedy stracą kolor, smak i witaminy. Wystarczy potrzymać je we wrzątku ok. 5 minut. Dzięki lekko słodkim, podprażonym migdałom będą bardziej smakowały dzieciom!
Jak to zrobić?
Zmiel migdały (albo kup gotowe mielone). Na suchej gorącej patelni upraż je na złoty kolor (uważaj, by nie stały się brązowe i gorzkie).
Umyj brokuły. Podziel różyczki na mniejsze cząstki.
Zagotuj bulion (może być z kostki). Do gotującej się zupy wrzuć brokuły. Gotuj ok. 6 minut. Wyjmij cztery różyczki do dekoracji. Zupę lekko ostudź, dodaj pokruszony ser pleśniowy (trochę sera zostaw do dekoracji), mleko lub śmietanę.
Zmiksuj na gładki krem. Dopraw dobrze solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gdy zupa ostygnie, wstaw ją na 10 minut do lodówki.
Przelej krem do talerzy, posyp każdą porcję łyżką uprażonych migdałów, okruchami sera i udekoruj różyczką brokułu. Schłodzona zupa doskonale smakuje w gorące dni, ale na ciepło też jest pyszna.Źródło: Olivia