Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Brokuły w piwnym cieście z sosem miętowym"
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 175
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 175
Składniki
ciasta miksujemy. Powinno mieć konsystencję śmietany, dlatego, jeśli trzeba, dolewamy więcej piwa. Odstawiamy na 60 minut.
Podzielone na różyczki brokuły blanszujemy. Panierujemy w piwnym cieście. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Wszystkie sosu miętowego starannie mieszamy.
Oprócz niego możemy podać inne sosy, np. czosnkowy z fetą. Powstaje ze zmiksowania 1 dużego jogurtu naturalnego z 1 fetą z kartonika, 4 ząbkami przepuszczonego przez praskę czosnku, sokiem z cytryny, cukru i pieprzu do smaku. Można też zrobić sos paprykowy, który otrzymamy, miksując 150 ml jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, 2 ząbki zmiażdżonego czosnku, 1 łyżkę suszonego oregano, po 1 łyżeczce ostrej i słodkiej papryki w proszku oraz sól i pieprz do smaku.
Czas przygotowania 20 minut. Cena jednej porcji około 1,30 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 93 kcal Białko 7,1 g/Tłuszcz 16 g/Węglowodany 29 gŹródło: Rewia