Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bulion koperkowy"
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5350
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 809
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5350
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 809
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Włóż do miseczki i zalej wodą, by nie ściemniały. Marchewki oraz pietruszkę oczyść starannie. Pietruszkę pozostaw w całości, marchewki pokrój w plasterki.
Oczyszczone warzywa wrzuć do garnka. Wlej 1,5 litra wody. Dodaj listki laurowe, pieprz ziarnisty i ziele angielskie. Gotuj wywar ok. 30 minut. Gdy warzywa będą już zupełnie miękkie, a bulion aromatyczny, wrzuć ziemniaki. Gotuj razem na małym ogniu pod przykryciem 15 minut.
Śmietanę rozmieszaj starannie w kubeczku z łyżką mąki, wlej odrobinę gorącego bulionu, aby zahartować śmietanę. Cienkim strumieniem wlej do gotującej się zupy, wymieszaj.
Koperek umyj, osusz, oderwij piórka z łodyżek, posiekaj. Wrzuć do zupy. Odstaw na kilka minut, aby koperek się sparzył, a zupa nabrała aromatu. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
porcji, czas ok. 40 min; porcja – 250 kcal, cena 1,20 złŹródło: Świat kobiety