Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Buraczane szarpańce z pieczarkami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 179
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 179
Składniki
Filet z kurczaka myję pod zimną bieżącą wodą, ew. oczyszczam z białych błonek i osuszam papierowym ręcznikiem. Następnie kroję mięso w dość drobną kosteczkę.
Burak obieram cieniutko, płuczę. Pieczarki oczyszczam, pocierając wilgotnym ręcznikiem papierowym. Oba ścieram na tarce o dużych otworkach.
Paprykę opłukuję, osuszam i kroję w drobną kosteczkę. Żółty ser ścieram natomiast na tarce o małych otworkach. Mięso łączę z burakiem, pieczarkami oraz papryką i żółtym serem. Do składników wbijam jajko, dodaję mąkę i przyprawy. Mieszam.
Przygotowaną masę nabieram dużą łyżką i kładę na rozgrzany na patelni tłuszcz, formując zgrabne kotleciki. Smażę na małym ogniu z obu stron. Osączam na papierowym ręczniku.
<strong>Joanna Tokarz z Ptaszkowy</strong>Źródło: Tina