Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Buraczki w cykorii"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Składniki
Buraki wyszoruj starannie, pozostaw ze skórką. Włóż do garnka, zalej osolonym wrzątkiem i ugotuj do miękkości (45-60 minut). Wyjmij, odcedź, pozostaw do całkowitego ostudzenia.
W tym czasie obierz, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym cebulę. Poszatkuj ją drobno, włóż do miski. Jabłko umyj, obierz ze skórki. Podziel na cząstki, pozbaw gniazd nasiennych, a potem zetrzyj na tarce lub posiekaj.
Ostudzone buraki pokrój w kostkę. Wymieszaj z jabłkiem i cebulą. Dodaj majonez oraz śmietanę. Sałatkę dopraw do smaku sokiem wyciśniętym z cytryny, solą, pieprzem oraz cukrem. Odstaw do lodówki.
Cykorie opłucz starannie, oczyść z wierzchnich liści, odetnij piętki. Podziel na większe listki. Powstałe łódeczki układaj na półmisku, napełniaj przygotowaną sałatką buraczaną. Dekoruj szczypiorkiem.
Czas ok. 80 min; porcja - 190 kcal, cena 90 grŹródło: Świat kobiety