Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Buraczkowa tarta z kozim serem"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5623
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27517
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 66
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5623
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27517
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 66
Składniki
Buraki wyszoruj, gotuj ok. 80 minut w łupinkach albo upiecz w piekarniku. Wystudź, obierz i pokrój.
Przygotuj ciasto: orzechy wymieszaj z mąką, masłem pokrojonym na kawałeczki, żółtkiem i ew. 1-2 łyżki zimnej wody. Szybko zagnieć, zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 30 min.
Przygotuj farsz: cebule obierz, pokrój na kawałeczki. Na patelni rozgrzej oliwę z masłem. Wrzuć cebule i duś 20 minut pod przykryciem.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Blachę wyłóż pergaminem. Wylep plackiem. Spód ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz 20 min, aż się zrumieni.
Cebule posyp tymiankiem, dolej ocet balsamiczny, duś dalej 5 minut. Potem dodaj miód i buraki. Farsz przypraw solą i pieprzem. Wyłóż na kruchy spód. Posyp porwanym na kawałeczki kozim serem. Zapiekaj 5 minut. Przed podaniem posyp groszkiem.Źródło: Naj