Danie smakowite nawet dla tych, którzy zwykli wręcz nie cierpieć szpinaku - czyli np. dla mnie;)
Cannelloni w beszamelu
Składniki
- I.farsz:
- 1 łyżka bazylii suszonej
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- po szczypcie soli, pieprzu i cukru
- 1-2 ząbki czosnku
- 9 baryłek szpinaku [180g]
- 1/2 - 3/4 mrożonki marchewka-groszek [280g]
- II.sos:
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka 0,5%
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki soli
- ok.0,5-1 łyżeczka pieprzu [ja daję świeżo mielony]
- 1/3 łyżki skrobii ziemniaczanej
- III.
- 12 rurek cannelloni [nie gotowanych oczywiście]
Składniki
- I.farsz:
- 1 łyżka bazylii suszonej
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- po szczypcie soli, pieprzu i cukru
- 1-2 ząbki czosnku
- 9 baryłek szpinaku [180g]
- 1/2 - 3/4 mrożonki marchewka-groszek [280g]
- II.sos:
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka 0,5%
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki soli
- ok.0,5-1 łyżeczka pieprzu [ja daję świeżo mielony]
- 1/3 łyżki skrobii ziemniaczanej
- III.
- 12 rurek cannelloni [nie gotowanych oczywiście]

Etapy przygotowania
Wcześniej samoistnie rozmrożone mrożonki łączymy w garnku z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Podgrzewamy i odstawiamy.Gdy w miarę ostygnie napełniamy makaron i układamy w żaroodpornym naczyniu.
Masło rozpuszczamy na patelni, wsypujemy przyprawy- mieszamy, następnie mąkę i mieszamy, potem wlewamy mleko. Na koniec dosypujemy skrobię, energicznie mieszamy i zalewamy cannelloni.
Pieczemy w 180-200 st. 25 min. [po 15-20 min.przykrywamy folią aluminiową]
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 146
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 146



Składniki
- I.farsz:
- 1 łyżka bazylii suszonej
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- po szczypcie soli, pieprzu i cukru
- 1-2 ząbki czosnku
- 9 baryłek szpinaku [180g]
- 1/2 - 3/4 mrożonki marchewka-groszek [280g]
- II.sos:
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka 0,5%
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki soli
- ok.0,5-1 łyżeczka pieprzu [ja daję świeżo mielony]
- 1/3 łyżki skrobii ziemniaczanej
- III.
- 12 rurek cannelloni [nie gotowanych oczywiście]
Wcześniej samoistnie rozmrożone mrożonki łączymy w garnku z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Podgrzewamy i odstawiamy.Gdy w miarę ostygnie napełniamy makaron i układamy w żaroodpornym naczyniu.
Masło rozpuszczamy na patelni, wsypujemy przyprawy- mieszamy, następnie mąkę i mieszamy, potem wlewamy mleko. Na koniec dosypujemy skrobię, energicznie mieszamy i zalewamy cannelloni.
Pieczemy w 180-200 st. 25 min. [po 15-20 min.przykrywamy folią aluminiową]
No fakt - dla niektórych może nie prezentować zbyt ciekawie,ale o gustach się nie dyskutuje ;). Jednakże przepis radzę wypróbować mimo wszystko. Nie jest to danie, które nadaje się na porządny obiad dla wielodzietnej rodziny - pasuje raczej na taki lekki lunch. Pozdrawiam :)
moze sa pyszne,ale na zdjeciu wyglada nie za ciekawie!