Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Chaczapuri adżarskie"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 558
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 68
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 50
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 558
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 68
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 50
Składniki
Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie, odstaw na kilka minut – aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Do przesianej mąki dodaj szczyptę soli, rozpuszczone drożdże, olej.
Wyrób gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt luźne, dodaj trochę mąki, jeśli zbyt twarde – trochę wody. Ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę (powinno podwoić objętość).
Wyrośnięte ciasto podziel na trzy równe części. Każdą obtocz w mące i rozwałkuj, nadając im owalne kształty. Boki z dwóch stron złóż do środka (powstaną burty), a końce zlep nadając plackom kształt łódki.
Łódki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby zachować między nimi spore odstępy, gdyż w czasie pieczenia urosną. Do środka każdej włóż po porcji startego sera. Piekarnik rozgrzej do temp. 220° C.
Włóż blachę z łódeczkami na ok. 15 minut aż brzegi ciasta się zrumienią, a ser rozpuści. Po tym czasie do każdej łódeczki wbij jajko. Piecz jeszcze kilka minut. Białko powinno być ścięte ale żółtko wciąż płynne.
Wyjmij i na gorące jeszcze chaczapuri nałóż po łyżeczce masła. Jedz, odrywając kawałki ciasta, maczając je w jajku.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut. Sztuka: 690 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie