Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasta bez pieczenia to świetna opcja dla osób, które niechętnie korzystają z piekarnika (np. gdy dysponują jedynie starą kuchnią gazową, która nie zapewnia równomiernego pieczenia) lub nie mają do niego dostępu (choćby podczas urlopu w ośrodku wypoczynkowym). Takie desery udają się niezawodnie i nie wymagają dużego nakładu pracy. Są przy tym przepyszne, o czym łatwo przekonać się, przygotowując chałwowiec bez pieczenia.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1200
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 148
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 466
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1200
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 148
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 466
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Składniki
Rozkrusz 1/3 herbatników na proszek – w malakserze lub z użyciem wałka. Połącz je z 1/3 masła i wymieszaj na jednolitą masę. Uformuj z niej kulę i włóż na pół godziny do lodówki.
Rozpuść proszek na budyń w około 150 ml mleka. Resztę mleka zagotuj. Połącz z rozpuszczonym budyniem i gotuj jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając (by nie powstały grudki). W osobnym naczyniu utrzyj żółtka z cukrem. Wymieszaj je dokładnie z tężejącym budyniem. Odstaw do wystudzenia.
Utrzyj resztę masła z drobno pokruszoną chałwą. Gdy uzyskasz jednolitą masę, zmiksuj ją z przestudzonym budyniem (dodawaj budyń partiami do masła). Opcjonalnie możesz także dodać do kremu likier Amaretto.
Ułóż na tacy lub dużej desce do krojenia prostokąt z 15 herbatników. Posmaruj go połową kremu i wyrównaj jego warstwę. Ułóż na nim kolejnych 15 herbatników. Rozprowadź na ich warstwie drugą część kremu. Pokrusz w palcach (lub zetrzyj na tarce) schłodzoną kulę z ciastek i masła. Utwórz z kruszonki wierzchnią warstwę chałowowca. Wstaw go na co najmniej kilka godzin do lodówki. Najlepszy jest na drugi dzień.