Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Chłodnik ogórkowy o smaku miętowym"
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 134
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 749
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 362
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 134
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 749
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 362
Składniki
Ogórki umyj, odetnij kilka plasterków do dekoracji, a resztę obierz. Obrane ogórki rozetnij, wydrąż środki z pestkami, miąższ pokrój w kostkę. Orzechy (ew. migdały) wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Upraż mieszając. Przesyp na talerzyk. Odstaw do wystudzenia. Miętę op łucz, oderwij listki od gałązek, kilka odłóż do dekoracji, resztę posiekaj.
Ogórki wymieszaj z jogurtem, kefirem oraz miętą. Zmiksuj na gładko. Orzechy drobno posiekaj. Dodaj je do chłodnika.
Zupę przypraw sokiem z limonki lub cytryny oraz solą i pieprzem. Mocno schłodź. Przed podaniem udekoruj odłożonymi plasterkami ogórka oraz listkami mięty.Źródło: Naj