Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Chłodnik ogórkowy o smaku miętowym"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 182
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 204
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 182
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 204
Składniki
Ogórki umyj, odetnij kilka plasterków do dekoracji, a resztę obierz. Obrane ogórki rozetnij, wydrąż środki z pestkami, miąższ pokrój w kostkę. Orzechy (ew. migdały) wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Upraż mieszając. Przesyp na talerzyk. Odstaw do wystudzenia. Miętę op łucz, oderwij listki od gałązek, kilka odłóż do dekoracji, resztę posiekaj.
Ogórki wymieszaj z jogurtem, kefirem oraz miętą. Zmiksuj na gładko. Orzechy drobno posiekaj. Dodaj je do chłodnika.
Zupę przypraw sokiem z limonki lub cytryny oraz solą i pieprzem. Mocno schłodź. Przed podaniem udekoruj odłożonymi plasterkami ogórka oraz listkami mięty.Źródło: Naj