Do góry

Dania główne Przepis na:

Chrupiące złociste trójkąty z boczkiem

Chrupiące złociste trójkąty z boczkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18994

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Chrupiące złociste trójkąty z boczkiem"

Składniki

  • Składniki (na 4 porcje) 1 i 1/2 szkl. kaszki kukurydzianej
  • 2 łyżki masła
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 1/4 szkl. startego żółtego sera
  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanego cienkiego szczypiorku
  • suszony tymianek
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W garnku zagotuj ok. 4 szklanki wody z łyżką masła. Posól do smaku. Na wrzątek wsyp kaszkę. Mieszając, gotuj, aż masa zgęstnieje (ok. 30 minut). Boczek posiekaj, wysmaż, dodaj do polenty. Tłuszcz ze smażenia zachowaj.

  2. Kaszkę wymieszaj z serem oraz tymiankiem. Rozsmaruj na spodzie płaskiego naczynia. Odstaw do wystudzenia. Zimną polentę pokrój na trójkąty. Odsmaż na pozostałym maśle.

  3. Pomidory sparz, obierz, pokrój. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Warzywa podduś na tłuszczu ze smażenia boczku. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Posyp szczypiorkiem. Podawaj do trójkątów z polenty.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń