Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Cottage pie czyli brytyjska zapiekanka wiejska
  • Dania główne
  • Przepis na

Cottage pie czyli brytyjska zapiekanka wiejska

06.09.2015 Odsłon: 21072
5.0 (7 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
lapsmak
lapsmak

Cottage pie, czyli zapiekanka wiejska, to brytyjska zapiekanka mięsno-warzywna, przykryta purée ziemniaczanym, na którym tworzy się chrupiąca, lekko spieczona skórka. To pyszne i treściwe danie pochodzi z Wielkiej Brytanii lecz mieszkańcy Irlandii również roszcza sobie do niego prawa. Nazwa „cottage pie” funkcjonuje od końca XVIII wieku, kiedy ziemniaki jako codzienny posiłek, stały się popularne wśród mieszkańców angielskiej wsi, żyjących w małych domkach zwanych właśnie „cottage”. Wtedy pod nazwą „cottage pie” kryły się wszelkiego rodzaju zapiekanki składające się z warstwy mięsa i gniecionych ziemniaków. Obecnie cottage pie to zapiekanka na bazie mięsa wołowego. Równie popularna jest jej odmiana na bazie jagnięciny, czyli zapiekanka pasterska shepherd’s pie. W nadmorskich rejonach Wysp spotkać można również wersje rybne tej potrawy, zwane tutaj mariner's pie. Danie jest dość czasochłonne, ale warto je zrobić. Tym bardziej, że świetnie się przechowuje i odgrzewane jest równie dobre, a nawet lepsze niż pierwszego dnia.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Ciasta

Sernik z chia

Ciasta Sernik z chia

Sernik z chia to idealny deser dla osób na diecie wegańskiej, którym brakuje...

  • Polska
  • Owoce
  • Orzechy
  • Nerkowce
  • Włoskie
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 969

do 60 min 60 min
2
LIDECZKA
LIDECZKA
Desery

BABKA Z DŻEMEM

Desery BABKA Z DŻEMEM

Proste i smaczne.

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko

Odsłon: 20102

do 60 min 60 min
79
Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Puszyste ciasto łaciate z owocami i kruszonką

Desery Puszyste ciasto łaciate z owocami i kruszonką

Mięciutkie ciasto, owoce, kruszonka, a do tego polewa z białej czekolady. Cia...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Owoce
  • Truskawki
  • Jagody
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 1190

do 30 min 30 min
2
M-Mama
M-Mama
Dania główne

Kotleciki ryżowo-marchewkowe bez mięsa na piątek

Dania główne Kotleciki ryżowo-marchewkowe bez mięsa na piątek

Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...

  • Impreza
  • Polska
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Ryż
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Kotlety
  • Bułki

Odsłon: 795

do 30 min 30 min
4
wałek
wałek
Zupy

Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni

Zupy Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni

Botwina to bardzo wiosenna zupa z młodych buraczków i liści, którą po prostu...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 605

do 30 min 30 min
5
smaker
smaker
Ciasta

Napoleonka z morelami

Ciasta Napoleonka z morelami

Napoleonka z morelami od klasycznej różni się dodatkiem owoców. Dzięki niemu...

  • Polska
  • Francuska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 32821

do 60 min 60 min
37
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Ciasta

Sernik z chia

Ciasta Sernik z chia

Sernik z chia to idealny deser dla osób na diecie wegańskiej, którym brakuje...

  • Polska
  • Owoce
  • Orzechy
  • Nerkowce
  • Włoskie
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 969

do 60 min 60 min
2
LIDECZKA
LIDECZKA
Desery

BABKA Z DŻEMEM

Desery BABKA Z DŻEMEM

Proste i smaczne.

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko

Odsłon: 20102

do 60 min 60 min
79
Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Puszyste ciasto łaciate z owocami i kruszonką

Desery Puszyste ciasto łaciate z owocami i kruszonką

Mięciutkie ciasto, owoce, kruszonka, a do tego polewa z białej czekolady. Cia...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Owoce
  • Truskawki
  • Jagody
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 1190

do 30 min 30 min
2
M-Mama
M-Mama
Dania główne

Kotleciki ryżowo-marchewkowe bez mięsa na piątek

Dania główne Kotleciki ryżowo-marchewkowe bez mięsa na piątek

Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...

  • Impreza
  • Polska
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Ryż
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Kotlety
  • Bułki

Odsłon: 795

do 30 min 30 min
4
wałek
wałek
Zupy

Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni

Zupy Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni

Botwina to bardzo wiosenna zupa z młodych buraczków i liści, którą po prostu...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 605

do 30 min 30 min
5
smaker
smaker
Ciasta

Napoleonka z morelami

Ciasta Napoleonka z morelami

Napoleonka z morelami od klasycznej różni się dodatkiem owoców. Dzięki niemu...

  • Polska
  • Francuska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 32821

do 60 min 60 min
37
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Cottage pie czyli brytyjska zapiekanka wiejska
Autor:
lapsmak
> 60 min
5-6 osób

Składniki

  • Warstwa mięsna 750 gmięsa wołowego mielonego
  • 500 ml bulinu wołowego lub warzywnego
  • Oliwa z oliwek
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 3 stołowe łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 mały liśc laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • Sól i pieprz
  • Odrobina sosu Worcestershire
  • Opcjonalnie : szklanka groszku zielonego lub 2 łodygi selera naciowego
  • Purée ziemniaczane: 1 kg ziemniaków
  • 2 średnie marchewki
  • 2 łyżki śmietany 18% lub 1/2 szklanki mleka
  • 1 duża łyżka masła
  • Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1

Cottage pie czyli brytyjska zapiekanka wiejska Ilość porcji 8 Cottage pie, czyli zapiekanka wiejska, to brytyjska zapiekanka mięsno-warzywna, przykryta purée ziemniaczanym, na którym tworzy się chrupiąca, lekko spieczona skórka. To pyszne i treściwe danie pochodzi z Wielkiej Brytanii lecz mieszkańcy Irlandii również roszcza sobie do niego prawa. Nazwa „cottage pie” funkcjonuje od końca XVIII wieku, kiedy ziemniaki jako codzienny posiłek, stały się popularne wśród mieszkańców angielskiej wsi, żyjących w małych domkach zwanych właśnie „cottage”. Wtedy pod nazwą „cottage pie” kryły się wszelkiego rodzaju zapiekanki składające się z warstwy mięsa i gniecionych ziemniaków. Obecnie cottage pie to zapiekanka na bazie mięsa wołowego. Równie popularna jest jej odmiana na bazie jagnięciny, czyli zapiekanka pasterska shepherd’s pie. W nadmorskich rejonach Wysp spotkać można również wersje rybne tej potrawy, zwane tutaj mariner's pie. Danie jest dość czasochłonne, ale warto je zrobić. Tym bardziej, że świetnie się przechowuje i odgrzewane jest równie dobre, a nawet lepsze niż pierwszego dnia. Napisz opinięZapisz przepisDrukuj Czas przygotowania20 min Czas gotowania1 hr Warstwa mięsna 750 gmięsa wołowego mielonego 500 ml bulinu wołowego lub warzywnego Oliwa z oliwek 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 2 marchewki 3 stołowe łyżki koncentratu pomidorowego 1 mały liśc laurowy 3 kulki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich Sól i pieprz Odrobina sosu Worcestershire Opcjonalnie : szklanka groszku zielonego lub 2 łodygi selera naciowego Purée ziemniaczane 1 kg ziemniaków 2 średnie marchewki 2 łyżki śmietany 18% lub 1/2 szklanki mleka 1 duża łyżka masła Sól i pieprz Sposób przyrządzenia Obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie razem z marchewkami, następnie na oliwie szklimy drobno pokrojona cebulę oraz posiekany czosnek, po chwili dodajemy marchewke ( tarta lub pojrojona w kostkę) po kolejnych 5 minutach wrzucamy mięso mielone i doprawiamy ziołami i pieprzem. Gdy mięso się nam przesmaży, wlać do niego bulion i czekamy aż cały odparuje, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy na wolnym ogniu jeszcze przez 10 minut.Doprawiamy sosem Worcestershire oraz sola i pieprzem do smaku. Ugotowane ziemniaki ubijamy na gładka masę lub przeciskamy przez praskę i mieszamy ze śmietaną lub mlekiem oraz masłem. Doprawiamy nasze purèe sola i pieprzem. Następnie naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i wykładamy w nim najpierw masę mięsną, a na wierzchu rozprowadzamy równo purée ziemniaczane. Możemy zrobić fale za pomocą łyżki, wierzch będzie ładniej wyglądał po upieczeniu. Zapiekamy przez około 30 minut w piekarniku o temperaturze 190C. Po wyjęciu odstawiamy na kilka minut i możemy podawać. Porada Ile gospodyń tyle wersji zapiekanki, możemy dodać seler naciowy drobno posiekany lub grossek zielony. Co kto lubi lub co tam nam zalega na dnie lodówki. Dla ładnego efektu możemy przed włożenie do piekarnika przez 3-4 minuty zapiec na złoto pod grillem. Doskonale smakuje na drugi dzień.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki