Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cottage pie, czyli zapiekanka wiejska, to brytyjska zapiekanka mięsno-warzywna, przykryta purée ziemniaczanym, na którym tworzy się chrupiąca, lekko spieczona skórka. To pyszne i treściwe danie pochodzi z Wielkiej Brytanii lecz mieszkańcy Irlandii również roszcza sobie do niego prawa. Nazwa „cottage pie” funkcjonuje od końca XVIII wieku, kiedy ziemniaki jako codzienny posiłek, stały się popularne wśród mieszkańców angielskiej wsi, żyjących w małych domkach zwanych właśnie „cottage”. Wtedy pod nazwą „cottage pie” kryły się wszelkiego rodzaju zapiekanki składające się z warstwy mięsa i gniecionych ziemniaków. Obecnie cottage pie to zapiekanka na bazie mięsa wołowego. Równie popularna jest jej odmiana na bazie jagnięciny, czyli zapiekanka pasterska shepherd’s pie. W nadmorskich rejonach Wysp spotkać można również wersje rybne tej potrawy, zwane tutaj mariner's pie. Danie jest dość czasochłonne, ale warto je zrobić. Tym bardziej, że świetnie się przechowuje i odgrzewane jest równie dobre, a nawet lepsze niż pierwszego dnia.
Cottage pie czyli brytyjska zapiekanka wiejska
Ilość porcji 8
Cottage pie, czyli zapiekanka wiejska, to brytyjska zapiekanka mięsno-warzywna, przykryta purée ziemniaczanym, na którym tworzy się chrupiąca, lekko spieczona skórka. To pyszne i treściwe danie pochodzi z Wielkiej Brytanii lecz mieszkańcy Irlandii również roszcza sobie do niego prawa. Nazwa „cottage pie” funkcjonuje od końca XVIII wieku, kiedy ziemniaki jako codzienny posiłek, stały się popularne wśród mieszkańców angielskiej wsi, żyjących w małych domkach zwanych właśnie „cottage”. Wtedy pod nazwą „cottage pie” kryły się wszelkiego rodzaju zapiekanki składające się z warstwy mięsa i gniecionych ziemniaków. Obecnie cottage pie to zapiekanka na bazie mięsa wołowego. Równie popularna jest jej odmiana na bazie jagnięciny, czyli zapiekanka pasterska shepherd’s pie. W nadmorskich rejonach Wysp spotkać można również wersje rybne tej potrawy, zwane tutaj mariner's pie. Danie jest dość czasochłonne, ale warto je zrobić. Tym bardziej, że świetnie się przechowuje i odgrzewane jest równie dobre, a nawet lepsze niż pierwszego dnia.
Napisz opinięZapisz przepisDrukuj
Czas przygotowania20 min Czas gotowania1 hr
Warstwa mięsna
750 gmięsa wołowego mielonego
500 ml bulinu wołowego lub warzywnego
Oliwa z oliwek
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
2 marchewki
3 stołowe łyżki koncentratu pomidorowego
1 mały liśc laurowy
3 kulki ziela angielskiego
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
Sól i pieprz
Odrobina sosu Worcestershire
Opcjonalnie : szklanka groszku zielonego lub 2 łodygi selera naciowego
Purée ziemniaczane
1 kg ziemniaków
2 średnie marchewki
2 łyżki śmietany 18% lub 1/2 szklanki mleka
1 duża łyżka masła
Sól i pieprz
Sposób przyrządzenia
Obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie razem z marchewkami, następnie na oliwie szklimy drobno pokrojona cebulę oraz posiekany czosnek, po chwili dodajemy marchewke ( tarta lub pojrojona w kostkę) po kolejnych 5 minutach wrzucamy mięso mielone i doprawiamy ziołami i pieprzem.
Gdy mięso się nam przesmaży, wlać do niego bulion i czekamy aż cały odparuje, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy na wolnym ogniu jeszcze przez 10 minut.Doprawiamy sosem Worcestershire oraz sola i pieprzem do smaku.
Ugotowane ziemniaki ubijamy na gładka masę lub przeciskamy przez praskę i mieszamy ze śmietaną lub mlekiem oraz masłem. Doprawiamy nasze purèe sola i pieprzem.
Następnie naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i wykładamy w nim najpierw masę mięsną, a na wierzchu rozprowadzamy równo purée ziemniaczane. Możemy zrobić fale za pomocą łyżki, wierzch będzie ładniej wyglądał po upieczeniu.
Zapiekamy przez około 30 minut w piekarniku o temperaturze 190C.
Po wyjęciu odstawiamy na kilka minut i możemy podawać.
Porada
Ile gospodyń tyle wersji zapiekanki, możemy dodać seler naciowy drobno posiekany lub grossek zielony. Co kto lubi lub co tam nam zalega na dnie lodówki.
Dla ładnego efektu możemy przed włożenie do piekarnika przez 3-4 minuty zapiec na złoto pod grillem.
Doskonale smakuje na drugi dzień.
Cottage pie typowa angielska zapiekana z mięsem mielonym wołowym, obowiązkowo...
Odsłon: 533
Zapiekanka genialna w swojej prostocie. Sycąca i przepyszna.
Odsłon: 937
Kura + boczek = To jest to! Zapraszam do wypróbowania przepisu!
Odsłon: 146
Może to być dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Polecam.
Odsłon: 52
Łatwy torcik do zrobienia. Ładnie wygląda i dobrze smakuje.
Odsłon: 51
Kura + boczek = To jest to! Zapraszam do wypróbowania przepisu!
Odsłon: 146
Może to być dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Polecam.
Odsłon: 52
Łatwy torcik do zrobienia. Ładnie wygląda i dobrze smakuje.
Odsłon: 51
Składniki
Cottage pie czyli brytyjska zapiekanka wiejska Ilość porcji 8 Cottage pie, czyli zapiekanka wiejska, to brytyjska zapiekanka mięsno-warzywna, przykryta purée ziemniaczanym, na którym tworzy się chrupiąca, lekko spieczona skórka. To pyszne i treściwe danie pochodzi z Wielkiej Brytanii lecz mieszkańcy Irlandii również roszcza sobie do niego prawa. Nazwa „cottage pie” funkcjonuje od końca XVIII wieku, kiedy ziemniaki jako codzienny posiłek, stały się popularne wśród mieszkańców angielskiej wsi, żyjących w małych domkach zwanych właśnie „cottage”. Wtedy pod nazwą „cottage pie” kryły się wszelkiego rodzaju zapiekanki składające się z warstwy mięsa i gniecionych ziemniaków. Obecnie cottage pie to zapiekanka na bazie mięsa wołowego. Równie popularna jest jej odmiana na bazie jagnięciny, czyli zapiekanka pasterska shepherd’s pie. W nadmorskich rejonach Wysp spotkać można również wersje rybne tej potrawy, zwane tutaj mariner's pie. Danie jest dość czasochłonne, ale warto je zrobić. Tym bardziej, że świetnie się przechowuje i odgrzewane jest równie dobre, a nawet lepsze niż pierwszego dnia. Napisz opinięZapisz przepisDrukuj Czas przygotowania20 min Czas gotowania1 hr Warstwa mięsna 750 gmięsa wołowego mielonego 500 ml bulinu wołowego lub warzywnego Oliwa z oliwek 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 2 marchewki 3 stołowe łyżki koncentratu pomidorowego 1 mały liśc laurowy 3 kulki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich Sól i pieprz Odrobina sosu Worcestershire Opcjonalnie : szklanka groszku zielonego lub 2 łodygi selera naciowego Purée ziemniaczane 1 kg ziemniaków 2 średnie marchewki 2 łyżki śmietany 18% lub 1/2 szklanki mleka 1 duża łyżka masła Sól i pieprz Sposób przyrządzenia Obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie razem z marchewkami, następnie na oliwie szklimy drobno pokrojona cebulę oraz posiekany czosnek, po chwili dodajemy marchewke ( tarta lub pojrojona w kostkę) po kolejnych 5 minutach wrzucamy mięso mielone i doprawiamy ziołami i pieprzem. Gdy mięso się nam przesmaży, wlać do niego bulion i czekamy aż cały odparuje, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy na wolnym ogniu jeszcze przez 10 minut.Doprawiamy sosem Worcestershire oraz sola i pieprzem do smaku. Ugotowane ziemniaki ubijamy na gładka masę lub przeciskamy przez praskę i mieszamy ze śmietaną lub mlekiem oraz masłem. Doprawiamy nasze purèe sola i pieprzem. Następnie naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i wykładamy w nim najpierw masę mięsną, a na wierzchu rozprowadzamy równo purée ziemniaczane. Możemy zrobić fale za pomocą łyżki, wierzch będzie ładniej wyglądał po upieczeniu. Zapiekamy przez około 30 minut w piekarniku o temperaturze 190C. Po wyjęciu odstawiamy na kilka minut i możemy podawać. Porada Ile gospodyń tyle wersji zapiekanki, możemy dodać seler naciowy drobno posiekany lub grossek zielony. Co kto lubi lub co tam nam zalega na dnie lodówki. Dla ładnego efektu możemy przed włożenie do piekarnika przez 3-4 minuty zapiec na złoto pod grillem. Doskonale smakuje na drugi dzień.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Pieczone kotlety mielone faszerowane fasolką szparagową i pomidorem
Dania główne
Fasolka szparagowa z pieczarkami w śmietanie z nutą czosnku
Dania główne
Paluchy drobiowe zawijane w boczek
Dania główne
Krokiety z kapustą i pieczarkami.
Pieczone kotlety mielone faszerowane fasolką szparagową i pomidorem
Polecam, pyszne. Mięso dobrze smakuje z fasolką szparagową, suszonymi pomidor...
Odsłon: 10
Fasolka szparagowa z pieczarkami w śmietanie z nutą czosnku
Może to być dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Polecam.
Odsłon: 52