Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Cynamonowe racuchy z kwaskową nutką"
Składniki
Mąkę przesiej do miski. W kopczyku zrób dołek. Wsyp do niego suche drożdże, cukier oraz cynamon. Wlej także letnie mleko i wbij jajko. Wszystko mieszaj drewnianą łyżką do czasu, aż uzyskasz gładkie ciasto o konsystencji gęstego jogurtu. Miskę z ciastem przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, by podrosło.
Jabłka umyj, wytrzyj. Rozetnij na połówki, usuń gniazda nasienne. Owoce pokrój w plasterki, skrop sokiem cytrynowym. Ułóż je na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) i chwilę smaż z jednej i z drugiej strony. Przełóż je na talerz, przestudź.
Blat oprósz mąką. Naoliwioną łyżką nabieraj porcje ciasta i układaj na blacie, zachowując odstępy. Lekko spłaszcz każdy placuszek i ułóż na nim po 2–3 kawałki jabłka.
Placuszki pozostaw na blacie na ok. 15 min, by podrosły. Na patelnię wlej olej (ok. 3 cm wysokości), rozgrzej go. Porcjami wkładaj placuszki i smaż je po 1–2 min z każdej strony. Osącz na papierowym ręczniku, oprósz cukrem trzcinowym.Źródło: Tina