Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Czerwony barszcz z uszkami"
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 690
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 408
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13308
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 535
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 690
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 408
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13308
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 535
Składniki
Z warzyw i przypraw gotujemy wywar, dodajemy starte buraki, posiekany czosnek. Gotujemy na małym ogniu pół godziny. Przecedzamy, wlewamy koncentrat buraczany, doprawiamy. Wcześniej namoczone, a potem ugotowane, grzyby siekamy drobno lub przepuszczamy przez maszynkę.
Bardzo drobno posiekaną cebulę zasmażamy na maśle, a kiedy się zeszkli, łączymy z grzybami. Całość przez chwilę smażymy, a następnie dodajemy sól, pieprz i odstawiamy do wystygnięcia.
Z mąki, odrobiny wrzątku, jajka i soli zagniatamy ciasto.
Wałkujemy cieniej niż na pierogi, dzielimy na kwadraciki, nakładamy porcyjki farszu, sklejamy uszka. Gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy w gorącym barszczu.
Wartość odżywcza jednej porcji: 280 kcal, Białko: 11g, Tłuszcz: 8 g, Węglowodany: 15,5 g
Czas przygotowania 70 minut. Cena jednej porcji około 3,50 złŹródło: Rewia