Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten sycący, tradycyjny gulasz żydowski powinien przypaść do gustu wszystkim wielbicielom długogotowanych, aromatycznych potraw, które można przygotować w jednym garnku. Zgodnie z tradycją czulent jada się w szabas, a jego gotowanie rozpoczynało się już dzień wcześniej, tak aby danie dochodziło przez noc i nie wymagało gotowania w świątecznym dniu. Czulent to doskonałe połączenie delikatnego mięsa, ziemniaków, warzyw strączkowych, a czasem także ugotowanych na twardo jaj. Razem tworzy bardzo sycące danie, którym może zajadać się cała rodzina.
Wołowinę pokrój w dużą kostkę (kawałki jak na tradycyjny gulasz). Cebulę pokrój w piórka, marchewkę w grubsze plasterki. Ząbki czosnku obierz i także w grubsze plasterki. Ziemniaki obierz i pokrój w sporą kostkę.
W dużym garnku o grubym dnie (który można później wstawić do piekarnika) podsmaż cebulę oraz czosnek na gęsim smalcu, tak aby się zeszkliły.
Na podsmażonej cebuli ułóż warstwowo wszystkie składniki, począwszy od ziemniaków, poprzez mięso, marchew, fasolę i ciecierzycę, a na kaszy skończywszy. Każdą z warstw doprawiaj i pomiędzy nie wkładaj listki laurowe i ziele angielskie. Całość zalej bulionem. Przykryj i doprowadź do wrzenia na niewielkim ogniu.
Kiedy żydowski gulasz się zagotuje, przełóż go do piekarnika nagrzanego do 80 stopni, a następnie piecz go przez minimum 12 godzin. Im dłużej będziesz go gotować, tym smaczniejszy będzie, a mięso stanie się delikatniejsze. Gotowy czulent podawaj z pieczywem.
Po obejrzeniu kuchennych rewolucji skusiłam się na golonkę wg. przepisu Magdy...
Odsłon: 626010
Składniki
Wołowinę pokrój w dużą kostkę (kawałki jak na tradycyjny gulasz). Cebulę pokrój w piórka, marchewkę w grubsze plasterki. Ząbki czosnku obierz i także w grubsze plasterki. Ziemniaki obierz i pokrój w sporą kostkę.
W dużym garnku o grubym dnie (który można później wstawić do piekarnika) podsmaż cebulę oraz czosnek na gęsim smalcu, tak aby się zeszkliły.
Na podsmażonej cebuli ułóż warstwowo wszystkie składniki, począwszy od ziemniaków, poprzez mięso, marchew, fasolę i ciecierzycę, a na kaszy skończywszy. Każdą z warstw doprawiaj i pomiędzy nie wkładaj listki laurowe i ziele angielskie. Całość zalej bulionem. Przykryj i doprowadź do wrzenia na niewielkim ogniu.
Kiedy żydowski gulasz się zagotuje, przełóż go do piekarnika nagrzanego do 80 stopni, a następnie piecz go przez minimum 12 godzin. Im dłużej będziesz go gotować, tym smaczniejszy będzie, a mięso stanie się delikatniejsze. Gotowy czulent podawaj z pieczywem.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kotleciki po bałkańsku
Dania główne
Kasza jaglana z zielonymi warzywami
Dania główne
Burgery rybne
Dania główne
Kurczak zawijany w roladę
Kotleciki po bałkańsku
Kotleciki po bałkańsku to kwintesencja kuchni z tego regionu. Aromatyczne, le...
Odsłon: 1438
Kasza jaglana z zielonymi warzywami
uwielbiam kaszę jaglaną pod każdą postacią, z dodatkiem warzyw staje się szyb...
Odsłon: 73