Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten sycący, tradycyjny gulasz żydowski powinien przypaść do gustu wszystkim wielbicielom długogotowanych, aromatycznych potraw, które można przygotować w jednym garnku. Zgodnie z tradycją czulent jada się w szabas, a jego gotowanie rozpoczynało się już dzień wcześniej, tak aby danie dochodziło przez noc i nie wymagało gotowania w świątecznym dniu. Czulent to doskonałe połączenie delikatnego mięsa, ziemniaków, warzyw strączkowych, a czasem także ugotowanych na twardo jaj. Razem tworzy bardzo sycące danie, którym może zajadać się cała rodzina.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19737
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 444
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 386
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6784
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242143
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19737
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 444
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 386
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6784
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242143
Składniki
Wołowinę pokrój w dużą kostkę (kawałki jak na tradycyjny gulasz). Cebulę pokrój w piórka, marchewkę w grubsze plasterki. Ząbki czosnku obierz i także w grubsze plasterki. Ziemniaki obierz i pokrój w sporą kostkę.
W dużym garnku o grubym dnie (który można później wstawić do piekarnika) podsmaż cebulę oraz czosnek na gęsim smalcu, tak aby się zeszkliły.
Na podsmażonej cebuli ułóż warstwowo wszystkie składniki, począwszy od ziemniaków, poprzez mięso, marchew, fasolę i ciecierzycę, a na kaszy skończywszy. Każdą z warstw doprawiaj i pomiędzy nie wkładaj listki laurowe i ziele angielskie. Całość zalej bulionem. Przykryj i doprowadź do wrzenia na niewielkim ogniu.
Kiedy żydowski gulasz się zagotuje, przełóż go do piekarnika nagrzanego do 80 stopni, a następnie piecz go przez minimum 12 godzin. Im dłużej będziesz go gotować, tym smaczniejszy będzie, a mięso stanie się delikatniejsze. Gotowy czulent podawaj z pieczywem.