Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten sycący, tradycyjny gulasz żydowski powinien przypaść do gustu wszystkim wielbicielom długogotowanych, aromatycznych potraw, które można przygotować w jednym garnku. Zgodnie z tradycją czulent jada się w szabas, a jego gotowanie rozpoczynało się już dzień wcześniej, tak aby danie dochodziło przez noc i nie wymagało gotowania w świątecznym dniu. Czulent to doskonałe połączenie delikatnego mięsa, ziemniaków, warzyw strączkowych, a czasem także ugotowanych na twardo jaj. Razem tworzy bardzo sycące danie, którym może zajadać się cała rodzina.
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5338
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1677
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5196
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1694
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5338
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1677
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5196
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1694
Składniki
Wołowinę pokrój w dużą kostkę (kawałki jak na tradycyjny gulasz). Cebulę pokrój w piórka, marchewkę w grubsze plasterki. Ząbki czosnku obierz i także w grubsze plasterki. Ziemniaki obierz i pokrój w sporą kostkę.
W dużym garnku o grubym dnie (który można później wstawić do piekarnika) podsmaż cebulę oraz czosnek na gęsim smalcu, tak aby się zeszkliły.
Na podsmażonej cebuli ułóż warstwowo wszystkie składniki, począwszy od ziemniaków, poprzez mięso, marchew, fasolę i ciecierzycę, a na kaszy skończywszy. Każdą z warstw doprawiaj i pomiędzy nie wkładaj listki laurowe i ziele angielskie. Całość zalej bulionem. Przykryj i doprowadź do wrzenia na niewielkim ogniu.
Kiedy żydowski gulasz się zagotuje, przełóż go do piekarnika nagrzanego do 80 stopni, a następnie piecz go przez minimum 12 godzin. Im dłużej będziesz go gotować, tym smaczniejszy będzie, a mięso stanie się delikatniejsze. Gotowy czulent podawaj z pieczywem.