Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Danie popisowe - Moqueca de peixe"
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 448
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 180
Przepis dnia
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 448
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 180
Przepis dnia
Składniki
Filety z ryby myję, obieram ze skóry, kroję w większe kawałki. Warzywa: papryki i cebulę kroję w krążki. Pomidory zalewam wrzątkiem, obieram ze skórki, kroję w kawałki. Czosnek obieram, drobno kroję lub miażdżę.
W głębokiej patelni do duszenia mocno rozgrzewam olej palmowy (to jemu m.in. danie zawdzięcza swój smak). Wykładam połowę warzyw.
Na warzywach kładę kawałki ryby. Przykrywam je resztą warzyw. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Całość polewam mlekiem kokosowym. Przykrywam. W tej postaci duszę potrawę ok. 40 min na średnim ogniu, od czasu do czasu odkrywając ją i polewając wierzch dania zbierającym się w naczyniu sosem.
Przygotowuję ryż po brazylijsku. Ziarna ryżu spłukuję na durszlaku zimną wodą i odstawiam. W garnku rozgrzewam olej roślinny, dodaję 2 łyżki drobno posiekanej cebuli i smażę przez minutę. Dorzucam rozgnieciony czosnek i smażę wszystko, aż się zezłoci.
Dopiero wtedy wsypuję do garnka ryż i łyżeczkę soli. Mieszam, aż ryż się lekko zbrązowi. Zalewam go 4 szklankami gorącej wody i mieszam. Zmniejszam ogień i gotuję pod przykryciem, aż wchłonie całą wodę.Źródło: Kobieta i życie