Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Danie popisowe - Moqueca de peixe"
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4378
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34287
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1998
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113697
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4378
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34287
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1998
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113697
Składniki
Filety z ryby myję, obieram ze skóry, kroję w większe kawałki. Warzywa: papryki i cebulę kroję w krążki. Pomidory zalewam wrzątkiem, obieram ze skórki, kroję w kawałki. Czosnek obieram, drobno kroję lub miażdżę.
W głębokiej patelni do duszenia mocno rozgrzewam olej palmowy (to jemu m.in. danie zawdzięcza swój smak). Wykładam połowę warzyw.
Na warzywach kładę kawałki ryby. Przykrywam je resztą warzyw. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Całość polewam mlekiem kokosowym. Przykrywam. W tej postaci duszę potrawę ok. 40 min na średnim ogniu, od czasu do czasu odkrywając ją i polewając wierzch dania zbierającym się w naczyniu sosem.
Przygotowuję ryż po brazylijsku. Ziarna ryżu spłukuję na durszlaku zimną wodą i odstawiam. W garnku rozgrzewam olej roślinny, dodaję 2 łyżki drobno posiekanej cebuli i smażę przez minutę. Dorzucam rozgnieciony czosnek i smażę wszystko, aż się zezłoci.
Dopiero wtedy wsypuję do garnka ryż i łyżeczkę soli. Mieszam, aż ryż się lekko zbrązowi. Zalewam go 4 szklankami gorącej wody i mieszam. Zmniejszam ogień i gotuję pod przykryciem, aż wchłonie całą wodę.Źródło: Kobieta i życie