Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiele osób ma uczulenie na określone produkty jak np. skorupiaki, jaja, mleko, orzechy lub truskawki, lecz większość efektów ubocznych, zwłaszcza występujących do 24 godz po spożyciu danego produktu spowodowane jest nietolerancją pokarmową. Obok mleka, który jest jednym z najczęściej nietolerowanych produktów, efekty negatywne mogą wywoływać takze kawa, herbata, kakao, czekolada, kiełbasa drożdże, czerwone wino, pszenica,pomidory.
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 276
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 281
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 49
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 57
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 276
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 281
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 49
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 57
Składniki
Migrena, astma, egzema, pokrzywka, zespół jelita drażliwego, zapalenie okrężnicy, choroba Crohna, katar sienny, reumatoidalne zapalenie stawów i problemy menstruacyjne to tylko niektóre z zaburzeń, nierzadko ustępujących po dokonaniu zmian dietetycznych. Jeśli produkt winowajca nie daje sie wykryć natychmiast -najlepszym krokiem jest zastosowanie diety eliminującej. Przestrzeganie tej diety może niektórym wydawać się trudne, lecz w rygorystyczny sposób wystarczy stosować ją przez około dwa tygodnie. Później wzbogacamy ją o nowe produkty, uważnie obserwując czy po ich spożyciu nie pojawiają się nie korzystne objawy. Po nie długim czasie będziemy mogli ustalić liste produktów które dobrze znosimy i wyeliminować niekorzystne. Poniżej podałam składniki które mogą uczulać + dozwolone - niedozwolone MIĘSO: - konserwowane mięso, bekon, kiełbasa, mięso przetwarzane + wszystkie inne rodzaje mięsa RYBY: - ryby wędzone, skorupiaki + białe ryby WARZYWA: - ziemniaki, cebula, kukurydza, bakłażany, papryka słodka, chili, pomidory + wszystkie inne warzywa, sałatki, nasiona roślin strączkowych, pasternak OWOCE: - owoce cytrusowe (pomarańcze, grejpfruty) + wszystkie inne owoce ZIARNA ZBÓŻ: - pszenica, owies, jęczmień, żyto, kukurydza + ryż, ryz mielony, płatki ryżowe, mąka ryżowa, tapioka, proso, gryka OLEJE SPOŻYWCZE: - olej kukurydziany, roślinny + olej słonecznikowy, sojowy, oliwa z oliwek NAPOJE: - herbata, kawa, nektary owocowe, sok pomarańczowy i grejpfrutowy , alkohol, woda z kranu + herbatki ziołowe, soki ze świeżych owoców(np jabłek, ananasowy, pomidorowy), woda mineralna NABIAŁ: - mleko krowie, masło, większość margaryn, jogurt i ser z mleka krowiego, jaja + mleko kozie, owcze i sojowe, margaryny z nieprzetworzonych tłuszczów RÓŻNE: - czekolada, drożdże i ich ekstrakty, sól morska, zioła, przyprawy, sztuczne konserwanty, barwniki, cukier i miód, dodatki aromatyzujące, glutaminian sodu, wszystkie słodziki