Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 2301
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 66
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 112
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 67
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 2301
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 66
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 112
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 67
Składniki
Przestrzeganie diety śródziemnomorskiej przynosi pozytywne efekty: mniej jest zachorowań na serca i różnego rodzaju nowotworów oraz mniej udarów. Podstawą jest jedzenie owoców, warzyw i sałatek, które dostarczają odpowiedniej ilości chroniących organizm przeciwutleniaczy.. Do przyrządzania posiłków używać przede wszystkim oliwy z oliwek zamiast masła, tłuszczów zwierzęcych czy utwardzonych olejów roślinnych. Potrawy można przyprawiać dużą ilością czosnku, który chroni serce i ma właściwości przeciwnowotworowe, jeść dużo ryb i owoców morza, natomiast znacznie mniej czerwonego mięsa. W diecie śródziemnomorskiej jest bardzo dużo dań, które nie zawierają mięsa: makarony podawane z warzywami lub owocami morza, przeróżne sałatki, potrawy z papryk, bakłażanów i oliwek, ryby nie smażone lecz pieczone na grillu, rizotta np z serami kozimi i owczymi, chleb z mąki razowej maczany w oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku.