Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis pokazujący jak zrobić wspaniałe tacosy krok po kroku
Piekarni, naczynie do zapiekania, tarka
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2974
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 254
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2974
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 254
Składniki
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Wkładamy je na spód naczynia w którym możemy zapiekać produkty. Mięso solimy i oprószamy świeżo mielonym pieprzem i układamy na posiekanej cebuli a następnie wszystko podlewamy wodą. Pieczemy w piekarniku przez 2,5h w temperaturze 130 stopni. Po wyjęciu z piekarnika mięso przekładamy na deską i za pomocą widelców szarpiemy (jak to zrobić pokazałem na filmie).
Ananas odsączamy i kroimy w drobną kostkę. Czerwoną cebulę całkiem sporą obieramy i również kroimy w drobną kostkę. Papryczkę chilli drobno siekamy (sugeruję aby zostawić pestki - które nadają ostrość). Limonkę sparzamy a następnie wycieramy w ręcznik papierowy i: skrórkę ścieramy na tarce (należy zetrzeć tylko wierzchnią zieloną warstwę - ta biała jest gorzka, a sok z połowy limonki wyciskamy do naczynia z ananasem, cebulą i chilli. Drobno kroimy liście świeżej kolendry i dodajemy do pozostałych składników. Wszystko doprawiamy solą.
Miękkie awokado obieramy ze skóry, wydrążamy pestkę a następnie rozgniatamy widelcem w jakiejś miseczce. Dodajemy 1-2 ząbki czosnku rozgniecione przez praskę, doprawiamy sokiem z cytryny aby awokado nie ściemniało. Pomidory kroimy w ćwiartki i wydrążamy z nich gniazda nasienne a następnie miąższ kroimy w drobną kostkę. Wszystko razem z rozgniecionym awokado i czosnkiem mieszamy, doprawiamy solą i sokiem z cytryny w razie potrzeby.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. To samo robimy z dwoma ząbkami czosnku. Fasole odsączamy z płynu (proszę nie wylewać tego płynu - będzie nam potrzebny). Na patelni na oleju podsmażamy cebulę, kiedy się zarumieni dodajemy posiekany czosnek. Smażymy chwilę razem i dodajemy odsączoną czerwoną cebulę. Smażymy około 7-8 minut do momentu aż fasola będzie ciepła i miękka. Wszystko rozgniatamy widelcem, a następnie zalewamy płynem odsączonym z fasoli. Smażymy do momentu odparowania płynu. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano (proszę ostrożnie z oregano - zbyt duża ilość spowoduje, że pasta będzie gorzka).
Bulion pozostały po pieczeniu kurczaka wykorzystamy do podgrzania placków tortilli. 1-2 łyżki wylewamy na patelnię a następnie na nim podgrzewamy przez 30 sekund z jednej i drugiej strony tortille. Placki tortilli układamy na talerzu i nakładamy mniej więcej po łyżce: pastę z czerwonej fasoli, pieczonego szarpanego kurczaka, guacamole, salsę z ananasa i czerwonej cebuli, wszystko dekorujemy z wierzchu liśćmi kolendry, które dodatkowo odświeżą danie. Zapraszam do obejrzenia filmu, w którym pokazuję jak krok po kroku przygotować ten przepis. Życzę smacznego!