Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis pokazujący jak zrobić wspaniałe tacosy krok po kroku
Piekarni, naczynie do zapiekania, tarka
Domowe wafle do deser mojego dzieciństwa z masą orzechową, dżemem z czarnej p...
Odsłon: 41
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 62
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 60
Przełożony powidłami piernik kasztelański to szybki w przygotowaniu wariant ś...
Odsłon: 2621
Domowe wafle do deser mojego dzieciństwa z masą orzechową, dżemem z czarnej p...
Odsłon: 41
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 62
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 60
Przełożony powidłami piernik kasztelański to szybki w przygotowaniu wariant ś...
Odsłon: 2621
Składniki
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Wkładamy je na spód naczynia w którym możemy zapiekać produkty. Mięso solimy i oprószamy świeżo mielonym pieprzem i układamy na posiekanej cebuli a następnie wszystko podlewamy wodą. Pieczemy w piekarniku przez 2,5h w temperaturze 130 stopni. Po wyjęciu z piekarnika mięso przekładamy na deską i za pomocą widelców szarpiemy (jak to zrobić pokazałem na filmie).
Ananas odsączamy i kroimy w drobną kostkę. Czerwoną cebulę całkiem sporą obieramy i również kroimy w drobną kostkę. Papryczkę chilli drobno siekamy (sugeruję aby zostawić pestki - które nadają ostrość). Limonkę sparzamy a następnie wycieramy w ręcznik papierowy i: skrórkę ścieramy na tarce (należy zetrzeć tylko wierzchnią zieloną warstwę - ta biała jest gorzka, a sok z połowy limonki wyciskamy do naczynia z ananasem, cebulą i chilli. Drobno kroimy liście świeżej kolendry i dodajemy do pozostałych składników. Wszystko doprawiamy solą.
Miękkie awokado obieramy ze skóry, wydrążamy pestkę a następnie rozgniatamy widelcem w jakiejś miseczce. Dodajemy 1-2 ząbki czosnku rozgniecione przez praskę, doprawiamy sokiem z cytryny aby awokado nie ściemniało. Pomidory kroimy w ćwiartki i wydrążamy z nich gniazda nasienne a następnie miąższ kroimy w drobną kostkę. Wszystko razem z rozgniecionym awokado i czosnkiem mieszamy, doprawiamy solą i sokiem z cytryny w razie potrzeby.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. To samo robimy z dwoma ząbkami czosnku. Fasole odsączamy z płynu (proszę nie wylewać tego płynu - będzie nam potrzebny). Na patelni na oleju podsmażamy cebulę, kiedy się zarumieni dodajemy posiekany czosnek. Smażymy chwilę razem i dodajemy odsączoną czerwoną cebulę. Smażymy około 7-8 minut do momentu aż fasola będzie ciepła i miękka. Wszystko rozgniatamy widelcem, a następnie zalewamy płynem odsączonym z fasoli. Smażymy do momentu odparowania płynu. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano (proszę ostrożnie z oregano - zbyt duża ilość spowoduje, że pasta będzie gorzka).
Bulion pozostały po pieczeniu kurczaka wykorzystamy do podgrzania placków tortilli. 1-2 łyżki wylewamy na patelnię a następnie na nim podgrzewamy przez 30 sekund z jednej i drugiej strony tortille. Placki tortilli układamy na talerzu i nakładamy mniej więcej po łyżce: pastę z czerwonej fasoli, pieczonego szarpanego kurczaka, guacamole, salsę z ananasa i czerwonej cebuli, wszystko dekorujemy z wierzchu liśćmi kolendry, które dodatkowo odświeżą danie. Zapraszam do obejrzenia filmu, w którym pokazuję jak krok po kroku przygotować ten przepis. Życzę smacznego!