Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Dorsz po włosku"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Czerstwe pełnoziarniste bułki zetrzeć na tarce. Orzechy włoskie posiekać. Rozmaryn i natkę pietruszki posiekać. Na patelni rozgrzać masło. Patelnię zdjąć z ognia i do rozpuszczonego masła wsypać bułkę tartą, posiekane orzechy włoskie, dodać sok i skórkę z 1 cytryny oraz połowę posiekanego rozmarynu i natki pietruszki. Dokładnie wymieszać.
Płaty oczyszczonego i posolonego dorsza ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Na rybę wyłożyć masę orzechową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Zapiekać około 25 minut. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Wymieszać ze skórką z cytryny, sokiem z drugiej cytryny, pozostałym rozmarynem i natką pietruszki oraz drobno posiekaną papryczką chili. Polać oliwą i wymieszać. Mieszanką skropić upieczonego dorsza. Serwować na liściach karbowanej sałaty.
ok. 45 minut.Źródło: Życie na gorąco