Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Duszona wołowina"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 217
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 789
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 924
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 133
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2819
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 217
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 789
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 924
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 133
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2819
Składniki
Pieczarki pokroić na kawałki. Cebule obrać, grubo posiekać. Mięso posypać solą ze wszystkich stron. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać olej. Włożyć mięso, smażyć 10 minut, często obracając. Zdjąć, a na patelnię wrzucić cebulę. Po ok. 2 minutach dodać pieczarki. Wlać wino i bulion. Dodać listki laurowe, zagotować. Ponownie na patelnię włożyć mięso. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić mięso 2,5-3 godziny. W czasie duszenia mięso co jakiś czas obracać.
Szpecle ugotować w posolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić, a potem smażyć 5-10 minut na rozgrzanym maśle. Pod koniec oprószyć solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ogórki pokroić w słupki. Mięso zdjąć z patelni. Mąkę wymieszać z 4 łyżkami zimnej wody, wlać do sosu z duszenia mięsa. Zagotować. Gdy sos zgęstnieje, dodać do niego ogórki i śmietanę. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Duszoną wołowinę podawać z sosem oraz szpeclami (lub innym makaronem). Danie udekorować natką.
około 195 min.Źródło: Życie na gorąco