Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Duszona wołowina"
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 70
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 118
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 42
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 70
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 118
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 42
Składniki
Pieczarki pokroić na kawałki. Cebule obrać, grubo posiekać. Mięso posypać solą ze wszystkich stron. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać olej. Włożyć mięso, smażyć 10 minut, często obracając. Zdjąć, a na patelnię wrzucić cebulę. Po ok. 2 minutach dodać pieczarki. Wlać wino i bulion. Dodać listki laurowe, zagotować. Ponownie na patelnię włożyć mięso. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić mięso 2,5-3 godziny. W czasie duszenia mięso co jakiś czas obracać.
Szpecle ugotować w posolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić, a potem smażyć 5-10 minut na rozgrzanym maśle. Pod koniec oprószyć solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ogórki pokroić w słupki. Mięso zdjąć z patelni. Mąkę wymieszać z 4 łyżkami zimnej wody, wlać do sosu z duszenia mięsa. Zagotować. Gdy sos zgęstnieje, dodać do niego ogórki i śmietanę. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Duszoną wołowinę podawać z sosem oraz szpeclami (lub innym makaronem). Danie udekorować natką.
około 195 min.Źródło: Życie na gorąco