Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Duszona wołowina w sosie"
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3009
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 233
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3009
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 233
Składniki
Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz pieprzem i smaż na maśle z każdej strony, aż się zarumieni. Zalej dwiema szklankami bulionu i duś na wolnym ogniu około dwóch godzin. Mięso powinno być miękkie.
W rondelku podsmaż drobno posiekaną cebulę. Posyp mąką i wymieszaj. Zalej drugą częścią bulionu, dodaj ocet.
W rondelku rozpuść cukier, by powstał płynny karmel. Dolej wody, wymieszaj. Karmel lekko ostudź i przelej do sosu. Całość dokładnie wymieszaj, by sos miał jednolitą konsystencję. Zmiksuj sos blenderem lub przelej przez sitko. Dodaj do mięsa i dopiero wtedy posól. Duś jeszcze 15 minut na wolnym ogniu, mieszając. Do sosu możesz też dodać pół szklanki wytrawnego wina. Wołowinę podawaj z ziemniakami.
Czas: około 2 godziny.Źródło: Dobry Tydzień