Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Duszona wołowina w sosie"
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4723
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34358
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2048
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113735
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4723
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34358
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2048
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113735
Składniki
Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz pieprzem i smaż na maśle z każdej strony, aż się zarumieni. Zalej dwiema szklankami bulionu i duś na wolnym ogniu około dwóch godzin. Mięso powinno być miękkie.
W rondelku podsmaż drobno posiekaną cebulę. Posyp mąką i wymieszaj. Zalej drugą częścią bulionu, dodaj ocet.
W rondelku rozpuść cukier, by powstał płynny karmel. Dolej wody, wymieszaj. Karmel lekko ostudź i przelej do sosu. Całość dokładnie wymieszaj, by sos miał jednolitą konsystencję. Zmiksuj sos blenderem lub przelej przez sitko. Dodaj do mięsa i dopiero wtedy posól. Duś jeszcze 15 minut na wolnym ogniu, mieszając. Do sosu możesz też dodać pół szklanki wytrawnego wina. Wołowinę podawaj z ziemniakami.
Czas: około 2 godziny.Źródło: Dobry Tydzień