Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki , to tradycyjna potrawa chłopów holenderskich i jedna z ulubionych potraw Vincenta Van Gogha , do tego stopnia, że uwieczniał je na swoich obrazach :) Ziemniaki zapiekane w piecu z grzybami na sposob holenderski Talerz oczywiście inspirowany mistrzem VINCENTEM VAN GOGHIEM , który tworząc swoje obrazy wprowadzał się w stan znany dziś pod nazwą FLOW a przy okazji to ... Dziś wspominamy Mihály Csíkszentmihályi amerykańskiego naukowca i psychologa, chorwackiego pochodzenia Badacza szzczęścia i twórcy teorii opisującej stan FLOW (Przepływu) - flow jest stanem między satysfakcją a euforią, wywołany całkowitym oddaniem się jakiejś czynności. Według autora słowem „przepływ” opisać można stan umysłu, w którym ludzie są tak skupieni podczas danego zadania, że wszystko inne wydaje się znikać. Milknie wewnętrzny dialog, zmienione jest poczucie czasu, motywacja zewnętrzna przestaje mieć znaczenie. Świadomość i uwaga są niepodzielnie skupione na wykonywanej czynności. Osoby doświadczające tego stanu często porównywały ten stan do bycia unoszonym przez wodę. Flow często odczuwane jest podczas takich zajęć jak wspinaczka górska, żeglarstwo, sport, tworzenie muzyki, joga czy medytacja, ale często przydarza się także osobom wykonującym pracę zawodową. Zagadnieniu warunków towarzyszących stanowi przepływu podczas pracy poświęcono w ostatnich latach wiele badań naukowych
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1747
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 43
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1747
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 43
Składniki
Ziele Komosy olbrzymiej (lub ocpjonalnie szpinaku) należy przed przyrządzaniem umyć , by pozbyć się ewentualnych ciał obcych.
Ziemniaki należy podgotować na pół twardo w wodzie , następnie odcedzić i ułożyć do naczynia żarodopornego. W międzyczasie zblanszować grzyby razem z porem na odrobinie oleju , Dolać wina i wrzucić zieleninę (Komose olbrzymią lub szpinak) i zblaszować do odparowania wina . W razie potrzeby dolać odrobinę wody. Następnie całość przerzucić do naczynia żaroodpornego w którym są ziemniaki. Doprawić solą i pierzem do smaku i zalać śmietaną . Dodać świeżą cukinię i zapiec przez 15 minut w piecu . Podawać posypane płatkami krokosza.