Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Dżem z wiśni i papierówek"
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 362
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 162
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 362
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 162
Składniki
60 min • Słoik 180 kcal • Koszt porcji około 1,60 zł • Przepis na 6 słoików
Z jabłek wykrawam gniazda nasienne, obieram, ścieram na tarce na grubych oczkach. Wkładam do garnka, zasypuję cukrem. Wlewam wodę, mieszam. Gotuję na małym ogniu, aż woda odparuje. Dodaję wydrylowane wiśnie.
Przesmażam często mieszając, aż dżem zacznie gęstnieć. Odstawiam na noc. Na drugi dzień wstawiam na mały ogień, smażę ok. 15 min. Gorący wkładam do wyparzonych słoiczków, zakręcam. Słoiki wstawiam do garnka i zalewam wodą (do 1/3 wysokości), zagotowuję. Wyciągam słoiki, stawiam do góry dnem.
<strong>Lucyna Stachowska z Czerwonej Wody</strong>Źródło: Kobieta i życie