Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubię jeść ryby za to, że są zdrowe, smaczne i pożywne. Łosoś to moja ulubiona rybka, a od niedawna sięgam po jego dziką odmianę, która jest o wiele smaczniejsza, a przede wszystkim zdrowsza. Dzisiaj zapraszam na dość finezyjne połączenie wyrazistych kawałków dzikiego łososia otulonych przyprawą curry oraz kaszy bulgur z warzywami. Serdecznie polecam :)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5453
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 960
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11896
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5096
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1387
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5453
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 960
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11896
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5096
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1387
Składniki
Łososia oczyszczamy, pozbawiamy skóry i dzielimy na mniejsze kawałki (około 4 cm pasy). Każdy kawałek skrapiamy oliwą, oprószamy solą oraz curry i wstawiamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów (na min. godzinę).
Kaszę bulgur płuczemy, a następnie gotujemy ją w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła. Cebulkę drobno kroimy i szklimy ją na oliwie z oliwek, a następnie dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę i marchewkę. Wszystkie warzywa chwilę razem przesmażamy, podlewamy bulionem i dusimy do odpowiedniej miękkości. Na sam koniec do warzyw dodajemy ugotowany bulgur, całość dokładnie mieszamy i doprawiamy opcjonalnie solą.
Kawałki łososia smażymy z obu stron przez około 2 minuty z każdej strony. Podajemy je ułożone na kaszy bulgur z warzywami oraz dodatkiem świeżego rozmarynu.
Życzę smacznego! :)