Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto propsto z magicznego ogrodu przesmaczne i zdrowe warzywa i owoce czyli ... Duszone, faszerowane owoce Caigua (Achocha) - faszerowane mięskiem , Purpurowymi owocami Tomatillos, cebulą, Czarnymi pomidorami Atomic gotowane w sosie pomidorowy i podane z sałatką z liści drzewa szpinakowego (Magenta Spreen) , lisćmi Cykorii Głowiastej, Szczypiorkiem Walking Onion, Koperkiem, Babką lancetowatą i mniszkiem lekarskim i kwiatami nagietka skropione octem jabłowym i pomidorowym octem Aranżacja dania na talerzu inspirowana Peruwiańską legendą "Chullachaki" - stwór ten zielony był strażnikiem skarbów Dżunglii i rzucał wyzwanie ludziom , a kto im sprostał ten w nagrodę otrzymywał ukryte skarby dżungli , zaś ten kto się poddał i stchórzył, tego pochłaniała dżungla ps. Caigua inaczej też (Achocha) to (Cyclanthera Pedata) Wieloletnie, szybkorosnące, tropikalne pnącze, należy do rodziny dyniowatych, pochodzi z Ameryki Południowej min. Kolumbii i Boliwii. Jest uprawiane od wielu wieków dla jego jadalnych owoców, które są wykorzystywane głównie jako warzywo. Owoce są bardzo popularne w północno-wschodnich Indiach, Nepalu i Bhutanie. W kulturze Moche ich motyw był często używany w sztuce i ceramice. Łodyga rośliny może mierzyć do 5 metrów długości, kwiaty są jednopłciowe. Owoce osiągają około 10-20 cm, są podłużne, mają nieregularną powierzchnię i miękkie kolce. Kolor zmienia się z ciemnej zieleni na biało-zielony, kiedy owoc jest dojrzały. Skórka jest cienka i soczysta, zwykle ma 3-4 mm grubości. W środku znajdują się nasiona, mniej lub bardziej kwadratowe, mają około 1, 5 cm długości. Może być uprawiana przez cały rok w domu, wymaga kilku godz. światła słonecznego i miejsca po którym może się piąć. Lubi umiarkowane warunki i dużą wilgotność, najlepiej rośnie w temp. od 15 ° – 28 ° C. Okres wegetacyjny wynosi około 100 dni do rozpoczęcia zbiorów, przez dalsze 50 dni roślina produkuje owoce. Owoce mogą być przechowywane do 5 dni w chłodnym miejscu, w papierowej torbie. Owoce składają się w około 93% z wody, a ponadto z pektyn, substancji białkowych, węglowodanów, substancji tłuszczowych, białek, witaminy C i tiaminy, soli i minerałów, takich jak wapń, fosfor, żelazo, selen, magnez i cynk. Niedojrzałe owoce są podawane jak warzywa, młode liście i pędy również są tak używane. Zazwyczaj, niedojrzałe owoce je się gotowane, marynowane lub na surowo w sałatkach, mają przyjemny, delikatny smak (coś pomiędzy ogórkiem i słodką papryką). Owoce mają bardzo dużą wnękę w której rozwijają się nasiona, dlatego są bardzo często faszerowane i zapiekane, być może jest to inspirowane lokalną andyjską „nazwą pepino de rellenar” (ogórek do nadziewania). Dojrzałe owoce są również podawane gotowane lub surowe. Jednym ze związków które zawierają jest beta-sitosterol, glikozyd który może mieć właściwości związane z leczeniem cholesterolu i zapobiega wzrostowi LDL (złego cholesterolu). Badania z Peru wskazują, że owoce są użyteczne w leczeniu hipercholesterolemii, hipoglikemii, cukrzycy oraz mają działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwutleniające, anaboliczne i wspomagające produkcję hormonów. Maja zastosowanie wleczeniu otyłości i cellulitu. Są tradycyjnie stosowane na cukrzycę, poprawę krążenia, wysokie ciśnienie krwi (wywar z nasion), zapalenie ucha i migdałków, w dusznicy bolesnej oraz jako środek moczopędny.
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 283
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 312
Sałatka smakuje wyśmienicie, przy czym pracy przy niej jest mało. Ładnie się...
Odsłon: 55
Aromatyczna herbata to najlepszy sposób na rozgrzanie się w chłodne dni. Przy...
Odsłon: 41
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 283
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 312
Sałatka smakuje wyśmienicie, przy czym pracy przy niej jest mało. Ładnie się...
Odsłon: 55
Aromatyczna herbata to najlepszy sposób na rozgrzanie się w chłodne dni. Przy...
Odsłon: 41
Składniki
Owoce Caigua (Achocha) należy umyć i przekroić wzdłuż lub od góry końcówkę tak aby usunąć twarde pestki ze środka. (Ja osobiście preferuje cięcie wzdłuż, bo znacznie łatwiej jest dostać się wtedy do pestek, które są bardzo twarde ale łatwo odchodzą)
Wraz z Caiguą dodajemy pomidorki i tomatillos
Pokrojone lub mielone drobno mięso , upychamy w owocach Caigua wraz z krojoną w miarę drobno cebulą, owocami tomatillos i pomidorkami. Następnie całość umieszczamy w rondlu i zalewamy sokiem pomidorowy (Ewentulanie rzadkim przecierem) gotujemy do miękkości (ok. 15 / 20 minut) , doprawiamy solą i pieprzem.
Całość podajemy z sałatką z siekanej zieleniny, skropionej octem :)