Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faszerowana cukinia z kurczakiem to danie równie efektowne i smaczne, co proste w przygotowaniu. Nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych ani wyszukanych składników. Zrobienie farszu zajmuje niewiele czasu. Na obiad trzeba poczekać około 40 minut od chwili wstawienia go do piekarnika.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 279
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11086
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3566
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1212
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4219
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 279
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11086
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3566
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1212
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4219
Składniki
Opłucz filet z kurczaka, oczyść z błonek i nadmiaru tłuszczu, pokrój w kosteczkę. Oprósz obiema paprykami i odrobiną soli.
Umyj cukinie. Ostrym nożem przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż z połówek cukinii miąższ, pozostawiając jego kilkumilimetrową warstwę (uważaj, by nie uszkodzić skórki). Miąższ pokrój w drobną kostkę.
W kostkę pokrój także paprykę (wcześniej usuń z niej gniazdo nasienne), pomidory i obraną cebulę. Posiekaj drobno czosnek.
Rozgrzej na patelni niewielką ilość oleju. Podsmaż na nim mięso z kurczaka (2-3 minuty). Zdejmij z patelni.
Dolej na patelnię trochę oleju i zeszklij na nim cebulę. Pod koniec smażenia dołóż czosnek, a po chwili paprykę i miąższ z cukinii. Smaż warzywa do miękkości. Dopraw solą, pieprzem i ziołami.
Dołóż na patelnię mięso i pomidory. Smaż jeszcze przez 2-3 minuty. Po usmażeniu wmieszaj do farszu starty na tarce parmezan.
Posól i popieprz wydrążone cukinie. Napełnij je farszem z patelni. Przełóż do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 35-40 minut.