Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faszerowana cukinia z kurczakiem to danie równie efektowne i smaczne, co proste w przygotowaniu. Nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych ani wyszukanych składników. Zrobienie farszu zajmuje niewiele czasu. Na obiad trzeba poczekać około 40 minut od chwili wstawienia go do piekarnika.
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 953
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 953
Składniki
Opłucz filet z kurczaka, oczyść z błonek i nadmiaru tłuszczu, pokrój w kosteczkę. Oprósz obiema paprykami i odrobiną soli.
Umyj cukinie. Ostrym nożem przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż z połówek cukinii miąższ, pozostawiając jego kilkumilimetrową warstwę (uważaj, by nie uszkodzić skórki). Miąższ pokrój w drobną kostkę.
W kostkę pokrój także paprykę (wcześniej usuń z niej gniazdo nasienne), pomidory i obraną cebulę. Posiekaj drobno czosnek.
Rozgrzej na patelni niewielką ilość oleju. Podsmaż na nim mięso z kurczaka (2-3 minuty). Zdejmij z patelni.
Dolej na patelnię trochę oleju i zeszklij na nim cebulę. Pod koniec smażenia dołóż czosnek, a po chwili paprykę i miąższ z cukinii. Smaż warzywa do miękkości. Dopraw solą, pieprzem i ziołami.
Dołóż na patelnię mięso i pomidory. Smaż jeszcze przez 2-3 minuty. Po usmażeniu wmieszaj do farszu starty na tarce parmezan.
Posól i popieprz wydrążone cukinie. Napełnij je farszem z patelni. Przełóż do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 35-40 minut.