Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taką kaczkę piekła moja mama. Teraz ja w swoim domu też czasami ją piekę. Najbardziej smakuje mi farsz ze środka kaczki. Jest bardzo smaczny i aromatyczny. Taka kaczka często gościła na stołach w czasach PRL.
Miłośnicy śledzi będą zachwyceni tym przepisem. Prosty skład, szybko się robi...
Odsłon: 21444
Nieco bardziej zwariowana wersja kotletów mielonych. Na pewno chętnie będziem...
Odsłon: 40
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 115
Miłośnicy śledzi będą zachwyceni tym przepisem. Prosty skład, szybko się robi...
Odsłon: 21444
Nieco bardziej zwariowana wersja kotletów mielonych. Na pewno chętnie będziem...
Odsłon: 40
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 115
Składniki
Kaczkę dokładnie umyć, osuszyć i usunąć tak zwane pypcie, które zawsze się znajdą. Wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać i natrzeć nią kaczkę z każdej strony, wewnątrz też. Kaczkę włożyć do miski, zakryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia zrobić farsz. Żołądki dokładnie umyć, pokroić w kostkę i podsmażać na oliwie od czasu do czasu mieszając. Pieczarki oczyścić i też pokroić w kostkę, dodać do smażących się żołądków, dodać przyprawy do smaku i dalej chwilę smażyć. Wyłączyć gaz. Szczypiorek i natkę pokroić i dodać do farszu, dodać kasze mannę i wymieszać. Lekko przestudzić. Farszem nadziać kaczkę, zaszyć rozcięcie aby farsz nie wydostał się na zewnątrz podczas pieczenia. Kaczkę włożyć do rękawa do pieczenia, ułożyć na kratce i wstawić do piekarnika. Nastawić na 160 stopni na termoobieg i zegar na 150 minut. Po tym czasie wyjąć kaczkę, lekko przestudzić i usunąć nitkę, którą zszyliśmy rozcięcie kaczki. Podzielić na porcje. ( Czas pieczenia kaczki zależy od jej wielkości )