Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taką kaczkę piekła moja mama. Teraz ja w swoim domu też czasami ją piekę. Najbardziej smakuje mi farsz ze środka kaczki. Jest bardzo smaczny i aromatyczny. Taka kaczka często gościła na stołach w czasach PRL.
Choć prawdziwa rolada śląska jest z wołowiny to bardzo często robi się ją z w...
Odsłon: 19291
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 1043
Nie masz pomysłu na szybki deser bez pieczenia? Serniczki z patelni to strzał...
Odsłon: 739
Choć prawdziwa rolada śląska jest z wołowiny to bardzo często robi się ją z w...
Odsłon: 19291
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 1043
Nie masz pomysłu na szybki deser bez pieczenia? Serniczki z patelni to strzał...
Odsłon: 739
Składniki
Kaczkę dokładnie umyć, osuszyć i usunąć tak zwane pypcie, które zawsze się znajdą. Wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać i natrzeć nią kaczkę z każdej strony, wewnątrz też. Kaczkę włożyć do miski, zakryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia zrobić farsz. Żołądki dokładnie umyć, pokroić w kostkę i podsmażać na oliwie od czasu do czasu mieszając. Pieczarki oczyścić i też pokroić w kostkę, dodać do smażących się żołądków, dodać przyprawy do smaku i dalej chwilę smażyć. Wyłączyć gaz. Szczypiorek i natkę pokroić i dodać do farszu, dodać kasze mannę i wymieszać. Lekko przestudzić. Farszem nadziać kaczkę, zaszyć rozcięcie aby farsz nie wydostał się na zewnątrz podczas pieczenia. Kaczkę włożyć do rękawa do pieczenia, ułożyć na kratce i wstawić do piekarnika. Nastawić na 160 stopni na termoobieg i zegar na 150 minut. Po tym czasie wyjąć kaczkę, lekko przestudzić i usunąć nitkę, którą zszyliśmy rozcięcie kaczki. Podzielić na porcje. ( Czas pieczenia kaczki zależy od jej wielkości )