Fit racuchy z jabłkami to pyszne i mięciutkie placuszki z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem zdrowych tłuszczy i mleka migdałowego. Przepis ten jest idealny dla wegetarian lub osób, które przestrzegają diety i nie chcą sobie odmawiać przyjemności zjedzenia słodkich racuchów.
Fit racuchy z jabłkami
Składniki
- 200 g mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jabłka
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki cukru brązowego
- 2 jajka w rozmiarze L lub XL
- 250 ml niesłodzonego mleka migdałowego
- 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- olej kokosowy do smażenia
Składniki
- 200 g mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jabłka
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki cukru brązowego
- 2 jajka w rozmiarze L lub XL
- 250 ml niesłodzonego mleka migdałowego
- 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- olej kokosowy do smażenia

Etapy przygotowania
Jabłka umyj i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój je w cienkie plasterki za pomocą mandoliny lub tarki. Do miski wsyp: mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Wymieszaj. W osobnej misce ubij ze sobą jajka. Dodaj mleko i wymieszaj do połączenia składników. Dodaj suche składniki do mokrych i starannie wymieszaj. Wlej roztopiony olej kokosowy i wmieszaj do całkowitego wchłonięcia.
Wsyp pokrojone wcześniej jabłka i wymieszaj, by owoce były dobrze pokryte ciastem. Patelnię rozgrzej na małym lub średnim ogniu. Spryskaj ją sprayem do pieczenia lub nanieś ręcznikiem papierowym niewielką ilość oleju kokosowego. Nanoś ciasto na rozgrzaną patelnię za pomocą łyżki, formując placki o średnicy ok. 5-7 cm. Smaż każdego racucha przez 2-3 minuty, do momentu pojawienia się bąbelków. Odwróć je na drugą stronę i smaż jeszcze przez 2-3 minuty. Fit racuchy z jabłkami odkładaj na papierowe ręczniki. Podawaj na ciepło, z ulubionymi owocami lub cukrem pudrem.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Zapiekanka obłędna w smaku!
- Impreza
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Makaron
- Spaghetti
- Warzywa
- Papryka
- Ser
- Mięso
- Wołowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 351

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 437

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 832
Ostatnio komentowane przepisy
Zapiekanka obłędna w smaku!
- Impreza
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Makaron
- Spaghetti
- Warzywa
- Papryka
- Ser
- Mięso
- Wołowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 351

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 437

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 832



Składniki
- 200 g mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jabłka
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki cukru brązowego
- 2 jajka w rozmiarze L lub XL
- 250 ml niesłodzonego mleka migdałowego
- 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- olej kokosowy do smażenia
Jabłka umyj i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój je w cienkie plasterki za pomocą mandoliny lub tarki. Do miski wsyp: mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Wymieszaj. W osobnej misce ubij ze sobą jajka. Dodaj mleko i wymieszaj do połączenia składników. Dodaj suche składniki do mokrych i starannie wymieszaj. Wlej roztopiony olej kokosowy i wmieszaj do całkowitego wchłonięcia.
Wsyp pokrojone wcześniej jabłka i wymieszaj, by owoce były dobrze pokryte ciastem. Patelnię rozgrzej na małym lub średnim ogniu. Spryskaj ją sprayem do pieczenia lub nanieś ręcznikiem papierowym niewielką ilość oleju kokosowego. Nanoś ciasto na rozgrzaną patelnię za pomocą łyżki, formując placki o średnicy ok. 5-7 cm. Smaż każdego racucha przez 2-3 minuty, do momentu pojawienia się bąbelków. Odwróć je na drugą stronę i smaż jeszcze przez 2-3 minuty. Fit racuchy z jabłkami odkładaj na papierowe ręczniki. Podawaj na ciepło, z ulubionymi owocami lub cukrem pudrem.
Smakowite racuchy. Jestem głodna porywam jednego.;)
Pychotka 👍