Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Flaki wołowe to klasyk polskiej kuchni. Ta zupa budzi kontrowersje nawet wśród zdeklarowanych mięsożerców. Nie można jednak zaprzeczyć, że jest niezwykle sycąca, rozgrzewająca i aromatyczna – idealna na chłodne, jesienne popołudnia. Jeśli chcesz odpowiednio dobrać ilość przypraw, zastosuj zasadę "pół łyżeczki" - używając dokładnie takiej ilości każdej z nich.
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 39
Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 242
Pyszny schabik nadziewany kabanosami, o kruchym , mięciutkim i delikatnym mię...
Odsłon: 26
Jak to u nas mówią, rolada modro kapusta i kluchy. U mnie dzisiaj rolady woło...
Odsłon: 2107
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 39
Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 242
Pyszny schabik nadziewany kabanosami, o kruchym , mięciutkim i delikatnym mię...
Odsłon: 26
Jak to u nas mówią, rolada modro kapusta i kluchy. U mnie dzisiaj rolady woło...
Odsłon: 2107
Składniki
Przygotuj bulion wołowy. Umyj wołowinę i włóż do dość dużego garnka. Umyj i obierz warzywa (marchewkę, pietruszkę, selera, pora). Dołóż do garnka. Wlej 2,5 litra wody i zagotuj z dodatkiem około 1 łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu ziarnistego. Gotuj od przykryciem ma wolnym ogniu przez 2-3 godziny – aż mięso stanie się całkowicie miękkie. Z wywaru usuwaj szumowiny.
W międzyczasie przygotuj flaki. Jeśli korzystasz z półproduktu (flaków krojonych, wstępnie obgotowanych), jedynie przegotuj je 2-3 razy w lekko osolonej wodzie (aż uznasz ich smak i zapach – z natury dość intensywny i nie dla wszystkich akceptowalny – za satysfakcjonujący). Wodę wymieniaj przy każdym gotowaniu. Jeśli korzystasz z surowych flaków w płatach, po pierwszym przegotowaniu musisz je oczyścić (z błonek, tłuszczu) i pokroić w paski.
Odcedź bulion. Nie wyrzucaj warzyw i mięsa (nie przyda ci się tylko por). Do bulionu dodaj flaki, a także przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy. Doprowadź bulion do wrzenia, po czym gotuj na wolnym ogniu tak długo, aż flaki staną się całkiem miękkie. Pod koniec dodaj drobno pokrojone warzywa i rozdrobnione mięso. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Flaki wołowe podawaj gorące, najlepiej z ciemnym pieczywem.