Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Flaki wołowe to klasyk polskiej kuchni. Ta zupa budzi kontrowersje nawet wśród zdeklarowanych mięsożerców. Nie można jednak zaprzeczyć, że jest niezwykle sycąca, rozgrzewająca i aromatyczna – idealna na chłodne, jesienne popołudnia. Jeśli chcesz odpowiednio dobrać ilość przypraw, zastosuj zasadę "pół łyżeczki" - używając dokładnie takiej ilości każdej z nich.
Moja dzisiejsza propozycja to pieczone w marynacie, mięciutkie i aromatyczne...
Odsłon: 34634
Kto lubi flaki ? Ja uwielbiam w każdej odsłonie robię je na różne sposoby i m...
Odsłon: 1237
Dzisiaj zapraszam na przepyszny, energetyczny, słodki deser, który pokochają...
Odsłon: 644
Jak byłam małą dziewczynką to święta Wielkanocne zawsze kojarzyły mi się ze ś...
Odsłon: 1264
Dzisiaj zapraszam na pyszną i szybką surówkę, którą moi chłopcy uwielbiają, a...
Odsłon: 678
Witajcie chciałbym wam zaprezentować szybki shake kawowy który doskonale spra...
Odsłon: 280
prosty gulasz na bazie cebuli, marchewki i selera, czyli tradycyjnego włoskie...
Odsłon: 97
Dzisiaj zapraszam na przepyszny, energetyczny, słodki deser, który pokochają...
Odsłon: 644
Jak byłam małą dziewczynką to święta Wielkanocne zawsze kojarzyły mi się ze ś...
Odsłon: 1264
Dzisiaj zapraszam na pyszną i szybką surówkę, którą moi chłopcy uwielbiają, a...
Odsłon: 678
Witajcie chciałbym wam zaprezentować szybki shake kawowy który doskonale spra...
Odsłon: 280
prosty gulasz na bazie cebuli, marchewki i selera, czyli tradycyjnego włoskie...
Odsłon: 97
Składniki
Przygotuj bulion wołowy. Umyj wołowinę i włóż do dość dużego garnka. Umyj i obierz warzywa (marchewkę, pietruszkę, selera, pora). Dołóż do garnka. Wlej 2,5 litra wody i zagotuj z dodatkiem około 1 łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu ziarnistego. Gotuj od przykryciem ma wolnym ogniu przez 2-3 godziny – aż mięso stanie się całkowicie miękkie. Z wywaru usuwaj szumowiny.
W międzyczasie przygotuj flaki. Jeśli korzystasz z półproduktu (flaków krojonych, wstępnie obgotowanych), jedynie przegotuj je 2-3 razy w lekko osolonej wodzie (aż uznasz ich smak i zapach – z natury dość intensywny i nie dla wszystkich akceptowalny – za satysfakcjonujący). Wodę wymieniaj przy każdym gotowaniu. Jeśli korzystasz z surowych flaków w płatach, po pierwszym przegotowaniu musisz je oczyścić (z błonek, tłuszczu) i pokroić w paski.
Odcedź bulion. Nie wyrzucaj warzyw i mięsa (nie przyda ci się tylko por). Do bulionu dodaj flaki, a także przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy. Doprowadź bulion do wrzenia, po czym gotuj na wolnym ogniu tak długo, aż flaki staną się całkiem miękkie. Pod koniec dodaj drobno pokrojone warzywa i rozdrobnione mięso. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Flaki wołowe podawaj gorące, najlepiej z ciemnym pieczywem.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Polędwiczki z grzybami w boczku
Dania główne
Kotlety mielone z kaszą manną
Dania główne
Schab po szwajcarsku
Dania główne
Roladki z masłem i pieczarkami
Polędwiczki z grzybami w boczku
Polędwiczki wieprzowe, które same rozpływają się w ustach. Mięso faszerowane...
Odsłon: 240
Kotlety mielone z kaszą manną
Puszyste, wilgotne kotlety mielone z kaszą manną. Są zdecydowanie smaczniejsz...
Odsłon: 159