Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Francuska tarta cytrynowa"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 196
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 207
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 196
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 207
Składniki
25 minut. Porcja 170 kcal. Koszt porcji ok. 1,50 zł . Przepis na 8 porcji.
Posiekaj mąkę z 2/3 kostki masła, dodaj żółtko, cukier i 1-2 łyżki zimnej wody. Wyrób ciasto, zagnieć, wstaw do lodówki.
Umyj, sparz cytryny. Jedną pokrój w plasterki. Z drugiej zetrzyj skórkę, a następnie wyciśnij sok.
Pozostałe żółtka ubij z 1/2 szklanki cukru. Dodaj do nich jogurt, skórkę z cytryny, a potem delikatnie wmieszaj sok i 2 łyżki stopionego masła.
Wyjmij ciasto z lodówki, wylep nim natłuszczoną, oprószoną bułką foremkę. Piecz 10-15 min w 180°C, wyjmij. Wyłóż masę, piecz jeszcze 30 min w 150°C. Podawaj z pudrem i plast rami cytryny, obgotowanymi w syropie (z 1/4 szklanki wody i cukru).
<strong>!</strong>
Tarta będzie jeszcze smaczniejsza z dodatkiem bezy. Ubij 3 białka (niewykorzystane do ciasta) z dodatkiem szczypty soli oraz szklanką cukru. Kiedy piana będzie sztywna, wmieszaj 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Wyłóż na warstwę kremu cytrynowego. Piecz tartę 30 minut w 150°C.Źródło: Kobieta i życie