Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Frykadelki z korniszonami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 236
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 236
Składniki
Migdały zrumień na patelni bez tłuszczu, przesyp na talerzyk i odstaw do wystudzenia. Obierz białą cebulę i czosnek, pokrój w kosteczkę. Natkę opłucz, osusz, oderwij listki od gałazek i grubo je posiekaj. Korniszony pokrój wzdłuż na 16 cząstek. Mielone mięso wymieszaj z 1/2 natki, cebulą, czosnkiem i migdałami. Dodaj jajka oraz tartą bułkę. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem i cynamonem. Dobrze wyrób.
Z mięsnej masy uformuj 16 podłużnych frykadelków. Do środka każdego wciśnij cząstkę korniszona. Frykadelki ułóż na drewnianej dececzce posmarowanej wcześniej wodą i wstaw do lodówki.
Ciecierzycę przełóż na sitko, poczekaj, aż ocieknie z zalewy. Czerwone cebule obierz, pokrój na cienkie cząstki. Pomidory i ogórek umyj, wytrzyj do sucha, pokrój na kawałeczki. Ocet wymieszaj z oliwą. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Ubij trzepaczką sos winegret. Ciecierzycę wymieszaj w miseczce z pokrojonymi cebulami, ogórkiem i pomidorami. Polej sosem, przemieszaj. Miętę opłucz, oderwij listki od gałązek. Miętę oraz pozostałą natkę dodaj do sałatki. Odstaw na 30 minut.
Patelnię grillową posmaruj cienko olejem, mocno rozgrzej. Ułóż na niej frykadelki. Smaż je 15 minut. Od czasu do czasu obracaj, aby zrumieniły się równomiernie ze wszystkich stron. Podawaj z przygotowaną sałatką.
ok. 1 godziny i 15 minut. 1 porcja 840 kcal.Źródło: Tina