Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Frykadelki zapiekane z serem"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 214
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 77
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 110
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 214
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 77
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 110
Składniki
Ziemniaki obrać, gotować 15 minut w posolonej wodzie. Odcedzić, przestudzić, przekroić na pół. Bułkę namoczyć. Liście kapusty grubo poszatkować.
Marchew obrać, grubo zetrzeć i wymieszać z kapustą. Ocet zagotować. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Zalać nim rozdrobnione warzywa. 2Cebulę obrać, posiekać, wymieszać z mielonym mięsem. Dodać odciśniętą bułkę, jajko i koncentrat pomidorowy. Przyprawić na pikantnie pieprzem i solą. Dobrze wyrobić.
Uformować 8 owalnych kotletów, lekko je spłaszczyć. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Kłaść kotlety, smażyć 8 minut, obracając. Na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć na nich połówki ziemniaków. Oprószyć pieprzem. 3Frykadelki ułożyć na blasze. Posypać pokruszoną bryndzą i posiekanym tymiankiem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika, ustawionego na funkcję grillowanie. Wcześniej przygotowaną sałatkę polać resztą oleju, wymieszać i ewentualnie przyprawić. Podawać z ziemniaczkami do frykadelków. Gotowe danie udekorować papryczkami peperoni i natką pietruszki.
Czas przygotowania: około 50 minutŹródło: Życie na gorąco