Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Frytki z serem i bekonem mogą wydawać się najprostszym daniem na świecie. Co bowiem może być trudnego w smażeniu frytek? Rzecz w tym, że w domowych warunkach rzadko wychodzą tak smaczne i chrupiące, jak w restauracjach. Popełniamy bowiem błąd, wrzucając świeżo obrane ziemniaki (lub – gorzej – mrożone frytki!) na mocno rozgrzany olej. Błyskawicznie obniżamy w ten sposób jego temperaturę, a frytki raczej gotują się niż smażą, a w dodatku nasiąkają tłuszczem. Skorzystaj z metody, według której swój narodowy specjał przyrządzają Belgowie!
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 168
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4375
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11882
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6772
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5588
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 168
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4375
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11882
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6772
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5588
Składniki
Pokrój bekon w cieniutkie plasterki. Podziel je na nieduże kawałki. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Obierz ziemniaki i pokrój w słupki. Zalej około 1 l wrzątku z dodatkiem cukru. Pozostaw ziemniaki w wodzie przez kilka minut. Następnie odcedź i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
Wlej olej do głębokiej patelni (lub frytkownicy). Rozgrzej do temperatury 150°C. Powoli (pojedynczymi garściami) włóż do tłuszczu frytki. Gdy pojawi się na nich skorupka, podnieś temperaturę oleju do 180°C. Smaż frytki aż się zarumienią, co pewien czas mieszając. Usmażone przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Od razu dopraw do smaku solą.
Ułóż frytki w naczyniu żaroodpornym. Posyp plasterkami bekonu i startym serem. Wstaw do nagrzanego wcześniej do 200°C piekarnika. Zapiekaj przez kilka minut – aż bekon się zarumieni, a ser rozpuści. Podawaj frytki z ulubionym sosem.