Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Frytki z serem i bekonem mogą wydawać się najprostszym daniem na świecie. Co bowiem może być trudnego w smażeniu frytek? Rzecz w tym, że w domowych warunkach rzadko wychodzą tak smaczne i chrupiące, jak w restauracjach. Popełniamy bowiem błąd, wrzucając świeżo obrane ziemniaki (lub – gorzej – mrożone frytki!) na mocno rozgrzany olej. Błyskawicznie obniżamy w ten sposób jego temperaturę, a frytki raczej gotują się niż smażą, a w dodatku nasiąkają tłuszczem. Skorzystaj z metody, według której swój narodowy specjał przyrządzają Belgowie!
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5826
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 360
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5826
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 360
Składniki
Pokrój bekon w cieniutkie plasterki. Podziel je na nieduże kawałki. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Obierz ziemniaki i pokrój w słupki. Zalej około 1 l wrzątku z dodatkiem cukru. Pozostaw ziemniaki w wodzie przez kilka minut. Następnie odcedź i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
Wlej olej do głębokiej patelni (lub frytkownicy). Rozgrzej do temperatury 150°C. Powoli (pojedynczymi garściami) włóż do tłuszczu frytki. Gdy pojawi się na nich skorupka, podnieś temperaturę oleju do 180°C. Smaż frytki aż się zarumienią, co pewien czas mieszając. Usmażone przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Od razu dopraw do smaku solą.
Ułóż frytki w naczyniu żaroodpornym. Posyp plasterkami bekonu i startym serem. Wstaw do nagrzanego wcześniej do 200°C piekarnika. Zapiekaj przez kilka minut – aż bekon się zarumieni, a ser rozpuści. Podawaj frytki z ulubionym sosem.