Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Galaretka agrestowa z nutą wanilii"
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 83
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 71
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 83
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 71
Składniki
Agrest umyj. Z 1,4 kg owoców w sokowirówce wyciśnij sok. Do rondla z grubym dnem wlej cydr. Dodaj sok z agrestu, cukier, laskę wanilii. Zamieszaj i gotuj 20 minut, zbierając tworzącą się pianę.
Aby sprawdzić, czy galaretka jest dobra, połóż odrobinę na zimny talerzyk – gdy stężeje, zakończ gotowanie. Gdyby jednak rozpływała się, gotuj dalej.
Wyjmij laskę wanilii, a resztę przecedź przez gęste sito. Ponownie doprowadź do wrzenia. Pozostałe owoce umyj i przekrój na pół. Wrzuć do galaretki, dodaj kwasek i zagotuj.
Gorącą galeretkę przełóż do wyparzonych słoików. Zamknij i obróć do góry dnem.Źródło: Tele Tydzień