Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Galaretka agrestowa z nutą wanilii"
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 513
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2669
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 734
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 2816
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 513
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2669
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 734
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 2816
Składniki
Agrest umyj. Z 1,4 kg owoców w sokowirówce wyciśnij sok. Do rondla z grubym dnem wlej cydr. Dodaj sok z agrestu, cukier, laskę wanilii. Zamieszaj i gotuj 20 minut, zbierając tworzącą się pianę.
Aby sprawdzić, czy galaretka jest dobra, połóż odrobinę na zimny talerzyk – gdy stężeje, zakończ gotowanie. Gdyby jednak rozpływała się, gotuj dalej.
Wyjmij laskę wanilii, a resztę przecedź przez gęste sito. Ponownie doprowadź do wrzenia. Pozostałe owoce umyj i przekrój na pół. Wrzuć do galaretki, dodaj kwasek i zagotuj.
Gorącą galeretkę przełóż do wyparzonych słoików. Zamknij i obróć do góry dnem.Źródło: Tele Tydzień