Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Galaretka agrestowa z nutą wanilii"
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47746
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165612
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 398
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 102
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47746
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165612
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 398
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 102
Składniki
Agrest umyj. Z 1,4 kg owoców w sokowirówce wyciśnij sok. Do rondla z grubym dnem wlej cydr. Dodaj sok z agrestu, cukier, laskę wanilii. Zamieszaj i gotuj 20 minut, zbierając tworzącą się pianę.
Aby sprawdzić, czy galaretka jest dobra, połóż odrobinę na zimny talerzyk – gdy stężeje, zakończ gotowanie. Gdyby jednak rozpływała się, gotuj dalej.
Wyjmij laskę wanilii, a resztę przecedź przez gęste sito. Ponownie doprowadź do wrzenia. Pozostałe owoce umyj i przekrój na pół. Wrzuć do galaretki, dodaj kwasek i zagotuj.
Gorącą galeretkę przełóż do wyparzonych słoików. Zamknij i obróć do góry dnem.Źródło: Tele Tydzień