Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęś nadziewana kaszą i grzybami, podana z aromatycznym sosem na bazie czerwonego, wytrawnego wina. Doskonała propozycja na świąteczny obiad. Ewa Wachowicz przepis na tę potrawę pokazała w 86 odcinku swojego autorskiego programu "Ewa gotuje".
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 46
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2377
Polecam.
Odsłon: 444
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 663
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1991
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 46
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2377
Polecam.
Odsłon: 444
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 663
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1991
Składniki
Suszone grzyby zalewamy wodą i pozostawiamy na 2-3 godziny (najlepiej na całą noc).
Gęś myjemy pod bieżącą wodą. Ze środka wyciągamy podroby. Ponownie wszystko płuczemy. Tuszkę osuszamy i dokładnie nacieramy solą oraz pieprzem.
Zabieramy się za przygotowanie farszu. Cebulę, marchewkę i boczek kroimy w kostkę. Na suchą patelnię przerzucamy w pierwszej kolejności boczek. Czekamy, aż wytopi się trochę tłuszczu. Następnie dodajemy marchew, później cebulę. Wszystko razem podsmażamy.
Po kilku minutach na patelnię wsypujemy kaszę, przesmażamy ją przez 3-4 minuty i zalewamy trzema szklankami wody (możemy użyć wody z moczenia grzybów). Składniki gotujemy na wolnym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn. Następnie ściągamy patelnię z kuchenki i odstawiamy do wystudzenia.
Wątróbkę drobno siekamy. Namoczone grzyby odsączamy i kroimy w kostkę. Natkę pietruszki płuczemy pod wodą i również drobno siekamy. Rozdrobnione składniki dodajemy do kaszy.
Surowe jajko wbijamy do miski, roztrzepujemy widelcem i dodajemy do nadzienia.
Farsz doprawiamy solą i pierzem. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Całość mieszamy.
Gęś od strony szyi spinamy wykałaczkami. Napełniamy ją farszem od dołu, następnie spinamy, tak, żeby farsz nie wyleciał podczas pieczenia. Nadzianą gęś przekładamy do dużej brytfanny.
Mięso wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni na około 20 minut (do zrumienienia). Po tym czasie wyjmujemy gęś, przykrywamy ją folią aluminiową i ponownie wstawiamy do pieca. Temperaturę zmniejszamy do 180 stopni. Gęś powinna piec się tyle godzin, ile kilogramów ważyła.
Upieczoną gęś przekładamy na półmisek. Z brytfanny zlewamy do miski cały tłuszcz, który wytopił się podczas pieczenia mięsa. Dodajemy mąkę. Składniki mieszamy i przelewamy na patelnię. Wlewamy wino i podgrzewamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Upieczoną gęś porcjujemy. Podajemy z sosem i ulubionymi dodatkami.