Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęś nadziewana kaszą i grzybami, podana z aromatycznym sosem na bazie czerwonego, wytrawnego wina. Doskonała propozycja na świąteczny obiad. Ewa Wachowicz przepis na tę potrawę pokazała w 86 odcinku swojego autorskiego programu "Ewa gotuje".
Od lat na moim stole w dniu 11 listopada na moim stole gości gęsina. Piersi z...
Odsłon: 919
Gęś w dzisiejszych czasach jest mięsem luksusowym. Cena wręcz zawrotna, więc...
Odsłon: 9849
Pierniczki zyskały wiele pochlebnych recenzji na blogu autorki. Postanowiłam...
Odsłon: 6485
Pyszna , wilgotna i pachnąca wanilią babka wielkanocna .
Odsłon: 510
Moje gołąbki z recyklingu różnią się od klasycznych farszem. Farszem jest suc...
Odsłon: 295
Prosty do zrobienia i niezwykle smaczny pasztet wielkanocny , wyśmienity na ś...
Odsłon: 316
Prosta i łatwa w przygotowaniu, kolorowa, sycąca i pyszna. Doskonała na każdą...
Odsłon: 60
Pyszna , wilgotna i pachnąca wanilią babka wielkanocna .
Odsłon: 510
Moje gołąbki z recyklingu różnią się od klasycznych farszem. Farszem jest suc...
Odsłon: 295
Prosty do zrobienia i niezwykle smaczny pasztet wielkanocny , wyśmienity na ś...
Odsłon: 316
Prosta i łatwa w przygotowaniu, kolorowa, sycąca i pyszna. Doskonała na każdą...
Odsłon: 60
Składniki
Suszone grzyby zalewamy wodą i pozostawiamy na 2-3 godziny (najlepiej na całą noc).
Gęś myjemy pod bieżącą wodą. Ze środka wyciągamy podroby. Ponownie wszystko płuczemy. Tuszkę osuszamy i dokładnie nacieramy solą oraz pieprzem.
Zabieramy się za przygotowanie farszu. Cebulę, marchewkę i boczek kroimy w kostkę. Na suchą patelnię przerzucamy w pierwszej kolejności boczek. Czekamy, aż wytopi się trochę tłuszczu. Następnie dodajemy marchew, później cebulę. Wszystko razem podsmażamy.
Po kilku minutach na patelnię wsypujemy kaszę, przesmażamy ją przez 3-4 minuty i zalewamy trzema szklankami wody (możemy użyć wody z moczenia grzybów). Składniki gotujemy na wolnym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn. Następnie ściągamy patelnię z kuchenki i odstawiamy do wystudzenia.
Wątróbkę drobno siekamy. Namoczone grzyby odsączamy i kroimy w kostkę. Natkę pietruszki płuczemy pod wodą i również drobno siekamy. Rozdrobnione składniki dodajemy do kaszy.
Surowe jajko wbijamy do miski, roztrzepujemy widelcem i dodajemy do nadzienia.
Farsz doprawiamy solą i pierzem. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Całość mieszamy.
Gęś od strony szyi spinamy wykałaczkami. Napełniamy ją farszem od dołu, następnie spinamy, tak, żeby farsz nie wyleciał podczas pieczenia. Nadzianą gęś przekładamy do dużej brytfanny.
Mięso wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni na około 20 minut (do zrumienienia). Po tym czasie wyjmujemy gęś, przykrywamy ją folią aluminiową i ponownie wstawiamy do pieca. Temperaturę zmniejszamy do 180 stopni. Gęś powinna piec się tyle godzin, ile kilogramów ważyła.
Upieczoną gęś przekładamy na półmisek. Z brytfanny zlewamy do miski cały tłuszcz, który wytopił się podczas pieczenia mięsa. Dodajemy mąkę. Składniki mieszamy i przelewamy na patelnię. Wlewamy wino i podgrzewamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Upieczoną gęś porcjujemy. Podajemy z sosem i ulubionymi dodatkami.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Potrawka z kiełbasy i groszku
Dania główne
Pulpety tandoori
Dania główne
Przepyszne risotto ze smażonym łososiem
Dania główne
Klopsy z jajkiem
Potrawka z kiełbasy i groszku
Bardzo prosta potrawka. Idealna na szybki obiad czy kolację. Może stanowić sa...
Odsłon: 40
Pulpety tandoori
Kuchnia indyjska pod względem smaku to jedna z najlepszych kuchni świata. Bar...
Odsłon: 88