Do góry

Dania główne Przepis na:

Gęsina na św. Marcina (gęś po poznańsku)

Gęsina na św. Marcina (gęś po poznańsku)

Autor:

Przepisów i artykułów: 158 Ocena: 897

Dodano:

Odsłon: 994

U nas w Poznaniu znane jest takie powiedzenie – na św. Marcina rogal i gęsina. Gęś podaje się z pyzami drożdżowymi (tzw. Kluchy na łachu), kapustą (kiszoną lub modrą) i burakami we wiórkach lub drobno mielonymi. Jeśli pieczemy ją w całości nadziewamy jabłkami i farszem z wątróbek drobiowych. Ja tym razem przygotowałam piersi (filety z kością) bez farszu.

Składniki

  • Gęś (cała lub połówka lub piersi)
  • Farsz: Jabłka słodkie miękkie 2szt., Wątróbka drobiowa ok. 300g, Jajko, opcjonalnie rodzynki, śliwki suszone, żurawina, sól, pie
  • Do sosu: Cebula 1-2 szt., Grzybki suszone, Wino czerwone wytrawne ok. 3 kieliszki, bulion, Woda, mąka wrocławska.
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek
  • Składniki na pyzy: Mąka wrocławska lub poznańska (lub uniwersalna) typ 450-550 – 500g, Drożdże suszone 1 opak. (lub 2 łyżeczki)
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowanie farszu:
    1. Wątróbki opuszam mąką i smażę na patelni z cebulką, pod koniec smażenia lekko solę. Następnie mielę ją na maszynce do mięsa na drobnych oczkach (ok.3mm).
    2. Do farszu dodaję jajko, rodzynki, żurawinę, śliwki i przyprawiam solą i pieprzem oraz majerankiem.
    3. Farszem i jabłkami (bez gniazda nasiennego ale ze skórką) napełniam gęś. Zaszywam sznurkiem wędliniarskim od strony szyi i kupra

  2. 1. Gęś płuczę zimną wodą a następnie nakłuwam stemplem do mięsa (lub widelcem) w tych miejscach gdzie ma dużo tłuszczu (kuper, przy szyji, piersi). Od zewnątrz nacieram solą i pieprzem oraz majerankiem.
    2. Wkładam do brytfanny i wlewam wodę (układam na piersiach na skórze żeby się wytopił tłuszcz). Dodaję do wody grzybki suszone i cebule w kostkę. Piekę ją ok. 1,5 h – co ok. 20 min. podlewam bulionem a następnie winem czerwonym. Doprawiam sos na końcu pieczenia, gdyż od wina zrobi się kwaśno-słodki. Można zaciągnąć mąką lub fixem. Jeśli sos jest tłusty (a najczęściej tak jest) studzę go a następnie zbieram smalec z powierzchni. Przekładam go do słoika i wykorzystuje do pieczenie innych mięs. Smalec gęsi jest dobry i zdrowy.

  3. Przygotowanie pyz:
    1. Rozczyn: Do ciepłego mleka (ok. 30 st. C) wsypuje łyżeczkę cukru i drożdże (2 łyżeczki). Mieszam i dodaję mąkę do konsystencji gęstej pasty. Odstawiam w ciepłe miejsce do garowania (30-60 minut). Musi podwoić lub potroić objętość.
    2. Do misy robota wsypuje szklankę mąki, dodaję rozczyn, wodę, sól. Wyrabiam jednolitą kulę. Na stolnicę oprószoną mąką wykładam ciasto i formuję małe kulki (tak żeby mieściły się w dłoni). Układam na blasze, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do garowania (muszą powiększyć się 2x).
    3. Do dużego garnka nalewam szklankę wody i wkładam sitko do gotowania na parze. Delikatnie przekładam pyzy na sitko. Włączam gaz. Pyzy paruje kilkanaście minut. Podaję ciepłe polane sosem pieczeniowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń