Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
U nas w Poznaniu znane jest takie powiedzenie – na św. Marcina rogal i gęsina. Gęś podaje się z pyzami drożdżowymi (tzw. Kluchy na łachu), kapustą (kiszoną lub modrą) i burakami we wiórkach lub drobno mielonymi. Jeśli pieczemy ją w całości nadziewamy jabłkami i farszem z wątróbek drobiowych. Ja tym razem przygotowałam piersi (filety z kością) bez farszu.
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 73
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 59
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 42
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 35
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 73
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 59
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 42
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 35
Składniki
Przygotowanie farszu: 1. Wątróbki opuszam mąką i smażę na patelni z cebulką, pod koniec smażenia lekko solę. Następnie mielę ją na maszynce do mięsa na drobnych oczkach (ok.3mm). 2. Do farszu dodaję jajko, rodzynki, żurawinę, śliwki i przyprawiam solą i pieprzem oraz majerankiem. 3. Farszem i jabłkami (bez gniazda nasiennego ale ze skórką) napełniam gęś. Zaszywam sznurkiem wędliniarskim od strony szyi i kupra
1. Gęś płuczę zimną wodą a następnie nakłuwam stemplem do mięsa (lub widelcem) w tych miejscach gdzie ma dużo tłuszczu (kuper, przy szyji, piersi). Od zewnątrz nacieram solą i pieprzem oraz majerankiem. 2. Wkładam do brytfanny i wlewam wodę (układam na piersiach na skórze żeby się wytopił tłuszcz). Dodaję do wody grzybki suszone i cebule w kostkę. Piekę ją ok. 1,5 h – co ok. 20 min. podlewam bulionem a następnie winem czerwonym. Doprawiam sos na końcu pieczenia, gdyż od wina zrobi się kwaśno-słodki. Można zaciągnąć mąką lub fixem. Jeśli sos jest tłusty (a najczęściej tak jest) studzę go a następnie zbieram smalec z powierzchni. Przekładam go do słoika i wykorzystuje do pieczenie innych mięs. Smalec gęsi jest dobry i zdrowy.
Przygotowanie pyz: 1. Rozczyn: Do ciepłego mleka (ok. 30 st. C) wsypuje łyżeczkę cukru i drożdże (2 łyżeczki). Mieszam i dodaję mąkę do konsystencji gęstej pasty. Odstawiam w ciepłe miejsce do garowania (30-60 minut). Musi podwoić lub potroić objętość. 2. Do misy robota wsypuje szklankę mąki, dodaję rozczyn, wodę, sól. Wyrabiam jednolitą kulę. Na stolnicę oprószoną mąką wykładam ciasto i formuję małe kulki (tak żeby mieściły się w dłoni). Układam na blasze, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do garowania (muszą powiększyć się 2x). 3. Do dużego garnka nalewam szklankę wody i wkładam sitko do gotowania na parze. Delikatnie przekładam pyzy na sitko. Włączam gaz. Pyzy paruje kilkanaście minut. Podaję ciepłe polane sosem pieczeniowym.