Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gęsta pomidorowa ze świeżą natką"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1824
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1824
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
porcji, czas ok. 45 min; porcja – 190 kcal, cena 1,90 zł
Mięso umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz, pokrój w kostkę, zalej 1,5 litra wody, zagotuj z odrobiną soli. Usuń powstający na powierzchni szum. Wrzuć mrożoną włoszczyznę. Gotuj na małym ogniu około 10 minut.
Dodaj pomidory wraz z zalewą (najlepsze będą rozdrobnione pomidory bez skórki). Gotuj kolejne 10 minut. Odkrój skórkę z kromek pieczywa. Miąższ pokrusz i dodaj do zupy. Gotuj jeszcze 10 minut.
W tym czasie natkę starannie opłucz, osusz, poobrywaj listki. Kilka odłóż do dekoracji, resztę wrzuć do zupy 2-3 minuty przed końcem gotowania. Śmietanę rozprowadź w chochelce ciepłej zupy, posól odrobinę, aby się nie zwarzyła. Wlej do garnka.
Zupę doprowadź do wrzenia, a następnie zdejmij z ognia i delikatnie rozmiksuj. Powinna być dość gęsta.
Krem pomidorowy dopraw do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą do zup w płynie. Obierz kawałek zielonego ogórka i jednego pomidora, posiekaj. Posyp zupę. Ozdób odłożoną natką. Możesz podawać z grzankami pszennymi.Źródło: Świat kobiety