Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Giouvetsi – grecka zapiekanka"
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3760
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34207
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1574
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113645
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3760
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34207
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1574
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113645
Składniki
<strong> Katarzyna Cukier z Domaszna</strong>
Wołowinę oczyszczam, myję i osuszam. Następnie kroję w bardzo drobną kostkę. Makaron gotuję w osolonej wodzie na półtwardo (al dente), przelewam wodą i odstawiam.
Na patelni rozgrzewam olej i na dużym ogniu smażę wołowinę na rumiano z każdej strony. Następnie dodaję posiekaną drobno cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażę ok. 5 min. Dodaję wino, pomidory w puszce.
Po chwili dodaję koncentrat, cukier i szczyptę cynamonu. Smażę całość około godziny na wolnym ogniu pod przykryciem. Od czasu do czasu potrawę trzeba przemieszać. Jeśli staje się zbyt gęsta, można podlać ją niewielką ilością wody.
Po 20-25 min dodaję pokrojoną w kostkę marchew, po 45 min – paprykę. Doprawiam, łączę z makaronem, przekładam do natłuszczonej formy i piekę ok. godz. w temp. 170oC (pod przykryciem). Danie odkrywam, posypuję startym serem, chwilę zapiekam.
ok. 120 min • Porcja 310 kcal
• Koszt porcji ok. 3,50 zł • Przepis na 4-6 porcjiŹródło: Kobieta i życie