Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć gnocchi z pomidorami i mozzarellą pochodzą z kuchni włoskiej, bez problemu znajdziesz wszystkie składniki do jego wykonania w pobliskim sklepie, na targu i w ogrodzie. Potrawa jest nieco pracochłonna, lecz jej smak wynagradza każdą minutę spędzoną w kuchni. Możesz przyspieszyć proces przygotowywania zapiekanki i ugotować gnocchi poprzedniego dnia lub użyć gotowego rozwiązania ze sklepu. Dla podkręcenia smaku dorzuć kilka jędrnych pieczarek.
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
Odsłon: 23
To pomysł na proste i smaczne babeczki. Zachwycają smakiem i aromatem. A ich...
Odsłon: 13
Przepis na babkę piaskową przybył do Polski ze wschodu, a za panowania króla...
Odsłon: 208938
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
Odsłon: 23
To pomysł na proste i smaczne babeczki. Zachwycają smakiem i aromatem. A ich...
Odsłon: 13
Przepis na babkę piaskową przybył do Polski ze wschodu, a za panowania króla...
Odsłon: 208938
Składniki
Obierz ziemniaki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Następnie przepuść przez ręczną praskę lub zmiel w maszynce do mięsa i umieść na stolnicy lub w misce. Wsyp mąkę, sól, po czym wbij jajka. Zagnieć zwarte ciasto, wyrabiając je tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być trochę twardsze niż ciasto na kopytka. W dużym garnku zagotuj wodę i osól. Urwij kawałek ciasta i zroluj na stolnicy, aby ziemniaczany „sznurek” miał około 1,5 cm średnicy. Następnie ostrym nożem wycinaj zgrabne kluseczki o długości 1,5-2 cm. Na środku każdego fragmentu zrób delikatne wgłębienie widelcem i odkładaj na bok. Gotuj gnocchi partiami przez około 1,5 minuty od wypłynięcia, po czym wyławiaj łyżką cedzakową i odkładaj na talerz.
Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Marchewkę i seler obierz i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce jarzynowej. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę tłuszczu i podsmaż mielone mięso, aż się zrumieni. Dodaj cebulę i czosnek, po chwili dodaj marchewkę i krótko podsmażaj na średnim ogniu. Wrzuć passatę pomidorową, wlej bulion (opcjonalnie też wino), dodaj liście laurowe oraz pozostałe przyprawy i gotuj całość około 30 minut, aż sos zgęstnieje.
W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym lub brytfance wyłóż gnocchi, zalej sosem i posyp startą mozzarellą. Przykryj naczynie pokrywą lub folią aluminiową i wstaw do pieca nagrzanego do 200°C na 15-20 minut. Gnocchi podawaj na gorąco, udekorowane świeżymi ziołami w towarzystwie sałatki z rukoli lub sałaty i dojrzałych pomidorów.