Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gnocchi z pomidorami i mozzarellą to danie, które łączy prostotę z wyrafinowanym smakiem. Jest to szybka i sycąca alternatywa dla tradycyjnych zapiekanek makaronowych, idealna na obiad lub kolację. Całość dopełnia rozpływająca się, ciągnąca mozzarella, tworząc kompozycję smaków i tekstur, która zadowoli każdego miłośnika kuchni włoskiej.
Przygotowanie tych gnocchi zajmuje mniej niż godzinę, co czyni je idealnym dla osób zapracowanych i zabieganych. Wszystkie składniki są łatwo dostępne w każdym sklepie, a całość jest niezwykle sycąca i pożywna. Danie możesz też łatwo zmodyfikować, dodając lub usuwając niektóre warzywa, a także zmieniając rodzaj mięsa. Kurczak sprawi, że całość będzie bardziej lekkostrawna i bogatsza w białko budujące mięśnie. Nie można też zapominać o wyjątkowym smaku - pyszne kluseczki w aromatycznym sosie pomidorowym z mięsem mielonym, przypominającym sos bolognese, przypadną do gustu wszystkim domownikom - tym starszym, jak i młodszym.
Gnocchi to klasyczne, włoskie kluseczki, bardzo przypominające nasze rodzime kopytka. Są bardziej puszyste i delikatne w smaku oraz konsystencji, dzięki czemu przypadną do gustu nawet młodszym smakoszom. Jeśli jednak jesteś miłośnikiem polskiej kuchni, nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić właśnie miskę kopytek! Gotuj gnocchi w dużej ilości osolonej wody, bardzo delikatnie mieszając je łyżką, aby zapobiec przywieraniu do dna. Nie wrzucaj wszystkich klusek naraz, gotuj je partiami, bo mogą się posklejać. Wyjmuj je od razu po wypłynięciu, bo przeciągnięte mogą stać się twarde i gumiaste. Jeśli wyciągnięte kluski są blade i nie mają wyrazistego smaku, ciekawym rozwiązaniem może być podsmażenie ich na maśle lub oliwie z oliwek przez kilka minut, aż nabiorą złotego koloru i chrupkości. Jest to szczególnie polecane w przypadku użycia kupnych, gotowych gnocchi.
Krojone pomidorki z puszek są wygodne w użyciu i można je bezpośrednio dodać do dania. Niestety często bywają nadmiernie kwaśne, co ma wpływ na ostateczny smak sosu. Szczególnie w sezonie warto użyć świeżych warzyw, choć będą wymagać dłuższego gotowania i często mają mniej wyrazisty smak. Aby otrzymać wyrazisty smak, użyj bardzo dojrzałych pomidorów malinowych lub San Marzano, po sparzeniu ich i obraniu ze skórki. Jeśli masz dobrze zaopatrzoną spiżarkę, użyj też własnoręcznie przygotowanego sosu pomidorowego ze słoików, co znacznie skróci czas przygotowań.
Dania kuchni włoskiej mają jedną, wspólną cechę. Ich smak jest odzwierciedleniem smaku poszczególnych składników. Na południu Europy warzywa i sery zawsze są intensywniejsze, a wybór świeżych ziół jest niesamowicie szeroki. Jeśli po skosztowaniu sosu jest on według ciebie zbyt mdły, nie bój się doprawić go zgodnie z indywidualnymi preferencjami - oregano, tymiankiem, chili. Sprawdzi się też czosnek w większej ilości czy cebulka granulowana. Możesz też spróbować podprażyć na suchej patelni szynkę parmeńską i dodać ją na sam koniec do sosu.
Jak w przypadku większości dań nawiązujących do kuchni włoskiej, niezbędne jest obfite posypanie dania serem. Ugotowane gnocchi w sosie pomidorowym udekoruj kawałkami mozzarelli, koniecznie w kulce, dobrze odciśniętej z zalewy. Dzięki temu masz gwarancję, że całość pięknie się roztopi, a po wyciągnięciu z piekarnika będzie się ciągnąć. Ser w bloku ma inną konsystencję i nie sprawdzi się dobrze w tym przepisie.
Przed wstawieniem dania do pieca, nie zapomnij naczynia żaroodpornego owinąć szczelnie folią aluminiową. Dzięki temu wszystkie soki pozostaną w brytfannie, a zapiekanka będzie soczysta i wilgotna. W piekarniku nie potrzebuje za wiele czasu - wystarcza 15-20 minut, do rozpuszczenia sera i wchłonięcia smaków przez gnocchi. Kiedy sos zacznie bulgotać, koniec jest już blisko. Jeśli lubisz chrupiącą skórkę, możesz na ostatnie 3 minuty zdjąć folię i nastawić piekarnik na funkcję grilla lub przyrumieniania. Pamiętaj, by odstawić gnocchi z pomidorami i mozzarellą na 5 minut przed zaserwowaniem.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2413
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4563
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1645
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 503
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2413
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4563
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1645
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 503
Składniki
Obierz ziemniaki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Następnie przepuść przez ręczną praskę lub zmiel w maszynce do mięsa i umieść na stolnicy czy w misce. Wsyp mąkę, sól, po czym wbij jajka. Zagnieć zwarte ciasto, wyrabiając je tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być trochę twardsze niż ciasto na kopytka. W dużym garnku zagotuj wodę i osól. Urwij kawałek ciasta i zroluj na stolnicy, aby ziemniaczany „sznurek” miał około 1,5 cm średnicy. Następnie ostrym nożem wycinaj zgrabne kluseczki o długości 1,5-2 cm. Na środku każdego fragmentu zrób delikatne wgłębienie widelcem i odkładaj na bok. Gotuj gnocchi partiami przez około 1,5 minuty od wypłynięcia, po czym wyławiaj łyżką cedzakową i odkładaj na talerz.
Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Marchewkę i seler obierz i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce jarzynowej. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę tłuszczu i podsmaż mielone mięso, aż się zrumieni. Dodaj cebulę i czosnek, po chwili dodaj marchewkę i krótko podsmażaj na średnim ogniu. Wrzuć passatę pomidorową, wlej bulion (opcjonalnie też wino), dodaj liście laurowe oraz pozostałe przyprawy i gotuj całość około 30 minut, aż sos zgęstnieje.
W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym lub brytfance wyłóż gnocchi, zalej sosem i posyp startą mozzarellą. Przykryj naczynie pokrywą lub folią aluminiową i wstaw do pieca nagrzanego do 200°C na 15-20 minut. Gnocchi podawaj na gorąco, udekorowane świeżymi ziołami w towarzystwie sałatki z rukoli lub sałaty i dojrzałych pomidorów.