Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podkarpackie gołąbki wigilijne są przygotowywanie obowiązkowo z kaszą jęczmienną i leśnymi grzybami. Dawniej gościły na stołach na co dzień i od święta. Obecnie są uważane za tradycyjne danie wigilijne, które gości na świątecznych stołach. Cudownie smakują polane palonym masłem lub aromatycznym sosem grzybowym.
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 52
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 834
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 52
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 834
Składniki
Suszone grzyby przełóż do rondelka i zalej dwoma szklankami gorącej wody. Dodaj pół łyżeczki soli. Grzyby gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 40-45 minut, aż zmiękną. Następnie odcedź grzyby nad miską. Wywar z grzybów będzie potrzebny do duszenia gołąbków.
Kaszę jęczmienną ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Wytnij głąb z kapusty. Następnie przełóż kapustę do dużego garnka i zalej ją ciepłą wodą. Garnek z kapustą ustaw na kuchence. Gotuj na wolnym ogniu. Z główki kapusty zdejmuj pojedynczo sparzone liście, do tego celu wykorzystaj dwa widelce.
Ze sparzonych liści kapusty odetnij zdrewniałe końce.
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła. Cebulę zeszklij na złoty kolor.
Grzyby pokrój w kosteczkę i dorzuć na patelnię. Składniki smaż przez około 5 minut do odparowania wody.
Ugotowaną kaszę połącz z podsmażoną cebulą i grzybami. Farsz dopraw solą i pieprzem.
Na liście kapusty nakładaj po łyżce farszu. Zwijaj równej wielkości gołąbki. Układaj je ciasto w brytfance. Pozostałe luźne liście kapusty ułóż na górze. Podkarpackie gołąbki zalej wywarem z grzybów.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wigilijne gołąbki piecz przez około 45 minut.
Gołąbki wigilijne z Podkarpacia serwuj polane palonym masłem lub sosem z leśnych grzybów.