Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Gołąbki z kapusty pekińskiej
  • Dania główne
  • Przepis na

Gołąbki z kapusty pekińskiej

31.12.2024 Odsłon: 1803
5.0 (3 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie

Już od dawna miałam ochotę przygotować gołąbki z kapusty pekińskiej, ale wciąż coś stawało na przeszkodzie. W rezultacie kolejne pekinki lądowały a to w zupie, a to w kiszonce, a to w sałatce czy surówce. Aż wreszcie nadeszła odpowiednia chwila, a podczas przyrządzania gołąbków wykorzystałam kilka wykonanych niedawno „gotowców”, które rzeczywiście ułatwiają codzienne gotowanie. Moje gołąbki są bezmięsne, ale zapewniam, że pełne rozmaitych smaków i aromatów, więc każdy powinien ich spróbować. Jestem pewna, że wszystkim będą smakować!

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Ciasto Izaura

Desery Ciasto Izaura

Bardzo stary przepis, ale ciasto wciąż na czasie :) Można je znaleźć pod kilk...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 40229

do 60 min 60 min
48
PaniMkuchniasmakowita
PaniMkuchniasmakowita
Dania główne

Karkówka w czerwonej kapuście

Dania główne Karkówka w czerwonej kapuście

Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Owoce
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 10101

do 30 min 30 min
13
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Filet drobiowy w porach

Dania główne Filet drobiowy w porach

Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.

  • Wielkanoc
  • Grill
  • Warzywa
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy

Odsłon: 9142

> 60 min >60 min
12
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Lucynka

Ciasta Ciasto Lucynka

Wszyscy miłośnicy sezonowych owoców będą zachwyceni tym ciastem. Wbrew pozoro...

  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 28295

do 60 min 60 min
44
Anika1
Anika1
Ciasta

Muffinki ze śliwkami

Ciasta Muffinki ze śliwkami

Dziś proponuję przepis na pyszne, mięciutkie i pełne soczystych śliwek muffin...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 2688

do 30 min 30 min
5
smaker
smaker
Dania główne

Ziemniaki biedaka - patatas a lo pobre

Dania główne Ziemniaki biedaka - patatas a lo pobre

Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Przyprawy

Odsłon: 6510

do 30 min 30 min
4
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Ciasto Izaura

Desery Ciasto Izaura

Bardzo stary przepis, ale ciasto wciąż na czasie :) Można je znaleźć pod kilk...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 40229

do 60 min 60 min
48
PaniMkuchniasmakowita
PaniMkuchniasmakowita
Dania główne

Karkówka w czerwonej kapuście

Dania główne Karkówka w czerwonej kapuście

Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Owoce
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 10101

do 30 min 30 min
13
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Filet drobiowy w porach

Dania główne Filet drobiowy w porach

Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.

  • Wielkanoc
  • Grill
  • Warzywa
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy

Odsłon: 9142

> 60 min >60 min
12
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Lucynka

Ciasta Ciasto Lucynka

Wszyscy miłośnicy sezonowych owoców będą zachwyceni tym ciastem. Wbrew pozoro...

  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 28295

do 60 min 60 min
44
Anika1
Anika1
Ciasta

Muffinki ze śliwkami

Ciasta Muffinki ze śliwkami

Dziś proponuję przepis na pyszne, mięciutkie i pełne soczystych śliwek muffin...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 2688

do 30 min 30 min
5
smaker
smaker
Dania główne

Ziemniaki biedaka - patatas a lo pobre

Dania główne Ziemniaki biedaka - patatas a lo pobre

Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Przyprawy

Odsłon: 6510

do 30 min 30 min
4
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Gołąbki z kapusty pekińskiej
Autor:
hajduczek-naturalnie
do 30 min
5-6 osób

Składniki

Kapusta do gołąbków
  • jedna kapusta pekińska, im większa, tym lepiej
  • woda do obgotowania liści kapusty
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
Farsz
  • 1 szklanka kaszy gryczanej (u mnie kasza niepalona, czyli biała)
  • 2 szklanki wywaru pozostałego od gotowania kapusty
  • 500 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • łyżka masła klarowanego lub oleju do smażenia pieczarek
  • 3-4 łyżki farszu grzybowego (gotowego ze słoika, opisywałam jesienią) – pomiń, jeśli go nie masz
  • pół słoika, czyli 3-4 łyżki bazy marchewkowej do potraw (też opisywałam niedawno)
  • pieprz i sól do smaku
Sos do gołąbków
  • 200 g koncentratu pomidorowego + 500 ml wywaru od gotowania kapusty
  • lub 700 ml domowego przecieru pomidorowego (przepis tez jest na blogu)
  • 1 czubata łyżka adżyki ze słodką papryką (ten przepis też podawałam niedawno)
  • około pół łyżeczki soli, czyli do smaku
Sposób przygotowania:
1

Z umytej kapusty odetnij około 2-3 cm od strony głąba, a następnie oddziel od główki pojedyncze liście.

2

Sam środek, w którym listki są zbyt małe do faszerowania, warto przeznaczyć na surówkę.

3

Liście partiami obgotuj przez 3-5 minut w wodzie z cukrem i solą.

4

Trzeba kontrolować podczas gotowania, bo liście nie mogą stać się zbyt miękkie. Mają tylko stracić surową chrupkość, aby w zamian uzyskać elastyczność.

5

Obgotowane liście wyławiaj, odsączaj i ułóż na półmisku do ostudzenia. Wywaru z kapusty nie wylewaj, bo jeszcze użyjesz go do gotowania.

6

Szklankę kaszy gryczanej zalej dwiema szklankami gorącego wywaru z kapusty. Gotuj pod pokrywką przez 15 minut, bez mieszania, a następnie wyłącz palnik. Pozostaw do wystudzenia.

7

Pokrojone pieczarki usmaż na maśle klarowanym lub oleju, przypraw solą i pieprzem. Jak usmażyć pieczarki – każdy wie, a ja też pisałam o tym na blogu.

8

W misce przygotuj farsz do gołąbków.

9

Wystarczy wymieszać ugotowaną kaszę z pozostałymi dodatkami, czyli usmażonymi pieczarkami, farszem grzybowym i podsmażoną bazą marchewkową,

10

a następnie przyprawić do smaku mielonym pieprzem i solą.

11

Na dnie garnka, w którym gotowała się kapusta, ułóż 2-4 liście. One są potrzebne, aby zabezpieczyć gołąbki przed przypaleniem.

12

Ugotowane liście układaj kolejno na desce. Na każdym liściu połóż łyżkę farszu, a następnie zwijaj małe gołąbki, zaginając boki liścia do środka. Jak zwijać gołąbki – pokazałam już kiedyś na blogu. To były wprawdzie gołąbki z białej kapusty, ale sposób zawijania jest taki sam w przypadku wszystkich gołąbków.

13

W osobnym naczyniu przygotuj zalewę, czyli sos. W tym celu wymieszaj koncentrat pomidorowy z adżyką

14

oraz wodą od gotowania kapusty, a następnie przypraw sos do smaku solą.

15

Zwinięte gołąbki z kapusty pekińskiej układaj w garnku wymoszczonym liśćmi,

16

a następnie zalej sosem i gotuj pod pokrywką na małym ogniu około pół godziny.

17

Liczyłam na to, że kapusta pekińska będzie w obróbce łatwiejsza, niż zwykła główka kapusty. I nie pomyliłam się, bo pekinkę bardzo łatwo dzieli się na pojedyncze liście. A później wystarczy krótko je obgotować, wystudzić i już można zwijać gołąbki. Jest tylko jedna kwestia – przygotowane gołąbki są zwykle malutkie, bo liście kapusty pekińskiej są dość wąskie. No ale nie od dziś wiadomo, że małe jest piękne! I nie inaczej jest z tymi gołąbkami.

18

Są delikatne, ponieważ pekinka jest najdelikatniejszą z kapust, a cały smak kryje się w farszu i sosie, którym zalewa się gołąbki z kapusty pekińskiej.

19

Gołąbki podawaj gorące zaraz po ugotowaniu/uduszeniu. Możesz podać je z ugotowanymi osobno ziemniakami, bo jest to najczęściej spotykany sposób podawania gołąbków w Wielkopolsce, gdzie mieszkam. Możesz też podać je z chlebem.

20

Ale najlepiej smakują tak po prostu, bez dodatków. Tylko gołąbki z kapusty pekińskiej w pikantnym, aromatycznym sosie. Bo to danie jest kompletne!

21

Gdyby został Ci niewykorzystany farsz, to usmaż z niego kotleciki albo użyj do jakiejś zapiekanki. A gdyby po zjedzeniu gołąbków został pyszny sos, to przecież go nie wylewaj, tylko na przykład ugotuj zupę. Albo dodaj do zupy. A gołąbki są przepyszne, więc koniecznie ich spróbuj. Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki