Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki z tartych ziemniaków z boczkiem to stara podkarpacka receptura na prosty, sycący obiad dla całej rodziny. Świetnie smakują podawane z sosem grzybowym. Można przygotować je z białej kapusty, ale świetnie sprawdzi się tutaj również kapusta włoska lub stożkowa.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4178
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11459
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6552
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5500
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13587
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5375
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4178
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11459
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6552
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5500
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13587
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5375
Składniki
Wytnij głąb z kapusty i sparz liście w gorącej wodzie. Ze sparzonych liści wytnij twarde żyłki.
Ziemniaki obierz, opłucz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Starte ziemniaki odcedź nad miską. Do odcedzonych ziemniaków dodaj skrobię, która pozostała w misce po odsączeniu płynu.
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni. Cebule pokrój w kostkę i dorzuć do patelni. Podsmaż na złoty kolor.
Gorące skwarki z cebulą i tłuszczem przelej do ziemniaków. Farsz dopraw solą i pieprzem. Składniki wymieszaj.
Na liście kapusty nakładaj po 2-3 łyżki farszu. Zawijaj gołąbki.
Brytfankę wysmaruj tłuszczem i ułóż w niej ciasno gołąbki. Zalej je niewielką ilością wody. Piecz pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 90 minut.
Podkarpackie gołąbki z tartych ziemniaków z boczkiem serwuj polane sosem grzybowym. Smacznego!